21.02.2020.

15:41

Foto:

Vesti

OZBILJNO UPOZORENJE DOKTORA KONA: Preti nam epidemija malih boginja, rubeola i zauški!

Na ovo je na društvenoj mreži Fejsbuk upozorio primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, pozivajući se na podatke o vakcinaciji u srpskoj prestonici.

- Rezultati sprovedene imunizacije na teritoriji Beograda u 2019. su takvi da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo epidemije zaušaka, malih boginja i rubeole, ukoliko se ne vrati obuhvat sa MMR na nivo od 2018. godine - naveo je dr Kon za Telegraf.rs.

On je dodao i da se ozbiljno povećava rizik i od pojave difterije.

- Ozbiljno se povećava rizik i od pojave difterije jer godinama unazad sve revakcinacije protiv difterije su znatno ispod 90 odsto. Zakon se mora primenjivati ili se mora javno reći (što je naravno neprihvatljivo) da nismo u stanju da sprovodimo obaveznu imunizaciju. Da li iko može da zamisli karantin u Srbiji... Čisto pitam... - napisao je dr Kon.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Biće nabavljeno još najmanje 10.000 doza vakcina protiv gripa!

Kako nam se ne bi ponovile 1997., 2007., i 2017. godina, kada smo imali epidemije malih boginja, neophodno je da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" vakcinacija MMR-om na teritoriji Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4, dok je u 2017. godini, kada smo imali epidemiju ona iznosila tek 85,2 odsto.  

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji, da podsetimo, bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba. Deset godina kasnije u Srbiji javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelila iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

Poslednji put, male boginje su Srbiju pogodile 2017. godine i 2018. godine. Tada je obolelo 5.318 osoba, dok je 15 umrlo. 

Poslednji slučaj malih boginja na teritoriji Srbije zabeležen je u Boru u junu prošle godine. 

LEKARI TUŽILI 246 RODITELJA JER NISU VAKCINISALI DECU! Zbog neodgovornog ponašanja i širenja epidemije malih boginja pale prve kazne!

Vakcinacija u Srbiji protiv malih boginja počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. 1981. godine počela je primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

Istovremeno, od 1994. godine započelo je davanje druge doze MMR vakcine, najpre u dvanaestoj, a od 2006. godine u sedmoj godini života, s obzirom na to da oko 5 odsto osoba vakcinisanih samo jednom dozom vakcine ne razvije imunitet protiv malih boginja.

Tagovi: