07.03.2020.

20:30

Foto:

Vesti

BRUTALNA PONUDA! RUSI NUDE BEOGRADU METRO I DVA TUNELA OD KAMENIČKE DO CVIJIČEVE PO SISTEMU KLJUČ U RUKE! Srbija ima dil sa Francuzima, ali...

Rusi su pismo o namerama preneli tročlanoj srpskoj delegaciji na sastanku održanom 20. decembra prošle godine i uputili poziv državnim i prestoničkim zvaničnicima da posete Moskvu i sedište tog preduzeća, pišu "Večernje novosti".

Osim ponude za izvođenje radova po sistemu "ključ u ruke" na adresu naših institucija stigla je i ponuda da se finansira i gradi fabrika u kojoj bi se proizvodili vagoni i rezervni delovi za metro, piše list. 

Ipak, naša prestonica je započela ozbiljne pregovore sa Francuzima i Kinezima o izgradnji metroa, tako da je malo verovatno da će se ta kompanija uključiti u ovaj projekat.

Međutim, može se očekivati da bude uključena u gradnju dva tunela.

Tunel koji bi trebalo da poveže Savsku i Dunavsku padinu, biće dug 1.993 metra, a prostiraće se od Ulice Gavrila Principa u zoni Kameničke do sedišta Policijske uprave Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Reč je o modernom tunelu koji će rešiti veliki saobraćajni problem i spojiti dva dela grada koji imaju veoma frekventan saobraćaj.

Informer

Na ulazima i izlazima tunela moraće da se poruši 21 objekat ukupne površine 4.671 kvadratnih metar. Najveća dubina biće ispod Terazija i iznosiće oko 38 metara. Ukupna širina poprečnog profila u jednoj tunelskoj cevi biće 9,56 metara sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metara i pešačkim od 0,93 metra. Predviđena su i dva evakuaciona izlaza za vozila.

Ranije procene govorile su da bi ovaj projekat mogao da košta između 100 i 130 miliona evra, a poslednja je, tvrde u Gradskoj upravi, da će za tunel biti potrebno 78 miliona.

Kako pišu "Novosti", "Mosmetrostroj" nudi i pomoć u nabavci novca neophodnog za izgradnju. Ovo moskovsko javno preduzeće zapošljava 14.000 ljudi i spremno je da sva tri projekta realizuje po sistemu "ključ u ruke", uvažavajući činjenicu da su Beogradu prioriteti metro i tunel ispod centra Beograda, a da bi se u sledećoj fazi "bušilo" ispod Topčidera.

Osim te ponude, "Mosmetrostroj" nudi i da pomogne u organizovanju preduzeća koje bi realizovalo pomenute projekte.

Tagovi: