17.03.2020.

10:41

Foto:

Vesti

OTKRIVENO STANJE ZAREŽNIH U SRBIJI! Četvoro na respiratorima, 34 u bolnici, a 31 na kućnom lečenju

Od ta četiri pacijenta, tri su u KC Vojvodina i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu.

Lončar za Prvu televiziju kaže da je takva situacija očekivana, da je Ministarstvo zdravlja uvelo nove telefonske linije, da su uvedena telefonska psihološka savetovališta, ali da će i svi domovi zdravlja imati telefonske linije na koje će građani moći da dobiju informacije i savet svog izabranog lekara.

Lončar kaže da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova i da je od Svetske zdravstvene organizacije stiglo još toliko.

Informer

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

"Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni", rekao je Lončar.

Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

"Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote", kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.