21.03.2020.

10:59

Foto:

Vesti

PRED NAMA JE NAJKRITIČNIJA NEDELJA! Epidemiolog Kon jutros objasnio kakvo je stanje sa epidemijom u Srbiji i OTKRIO JEDNU VEOMA VAŽNU STVAR

- Ubrzanje prenošenje virusa u Srbiji počelo je pre 4 dana, juče mao imali 32, a tokom noći 14. To je sada jedan novi nivo i nedelja koja je pred nama je može se reći nakritičnija, tj. najbitnija za dalje jer ćemo u njoj videti da li ima efekata ovo što sada radimo - rekao je Kon u jutarnjem programu na Prvoj televiziji.

Kon je rekao da ono što se dešava širom Evrope ukazuje na to da ovo ne misli skoro da prestane i da su sve aktivnosti u Srbiji usmerene u nalaženju rešenje da se izbegnu najgore posledice.

- Govorio sam o trajanju od šest nedelja, a da li će biti duže, to je za sada teško predvideti. Iz nedelje u nedelju ćemo pratit uspešnost, a u nedelji koja nam sledi očekuje se da počne veća cirkulacija virusa u Srbiji. Za sada, u našoj zemlji nema masovne cirkulacije, i zato su ove mere veoma značajne i svaka nedelja je jako bitno. Čekamo da virus posustane u Evropi i bitno je da izdržimo što duže - rekao je Kon.

Informer

 

Govoreći o broju zaraženih, epidemilog je istakao da za sada imamo oko 30 dnevno i da bi bilo dobro da ne idemo na veće brojeve.

- Za sada mi uspevamo da koliko toliko ispavimo tu krivu rasta jer nije došlo do naglog skoka broja zaraženih. 14 zaraženih preko noći ipak nije kritično, ako bi ostalo na 30 dnevno, značilo bi da se zaravnjava, ali videćemo kako će biti za nekoliko dana - rekao je Kon i naglasio da je svaki dan bez smrti od koronavirusa uspeh. On je takođe istakao da se nikako ne smemo lečiti na svoju ruku.

- Mi broj zaraženih množimo sa 5 jer oko 20 odsto teže oboleva i do sad se uklapamo u statistiku. Najvažnije da je da se razumemo svi i da shavtimo da je borba za održanje zdravstvenog sistema bitna, da značajno je da se lekari ne zaraze..Sada počinje deo infektološkog kadra da se prebacuje u bolnicu "Dragiša Mišović", prazni se Infektivna za eventualni prijem iz unutrašnjosti... - rekao je Kon i poručio građanima da poštuju mere, izdrže ovo stanje i pomognu starijim sugrađanima.

- Može da se izađe na kratko, ali nemojte ići na poznata mesta jer se onda opet prave grupe i gužva, a to nije dobro - zaključio je Kon.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.