30.03.2020.

13:38

Foto:

Vesti

PRIMIMO ZDRAVOG MLADOG ČOVEKA, ON ZA PAR SATI ZAVRŠI NA INTENZIVNOJ, BOLEST JE NEPREDVIDIVA! Doktorka Vučinić upozorava: Na ove simptome obratite pažnju!

- Klinika za pulmologiju ima 175 postelja i sinoć sam morala da se odjavim od prijema jer smo bili puni. Intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora a od toga su jutros 3 respiratora su prazna - rekla je prof. dr Mihailović Vučinić.

Ona je kazala da je ova bolest takva da se nikad ne zna kada će stanje pacijenata da se pogorša i da moraju na respirator. Istakla je da su na ovoj klinici pacijenti od 1988. godišta do 85 godina.

- Najveći problem kod ovih ljudi je što nikad ne znate kada će stanje da im se pogorša. Bukvalno se menja iz sata u sat. Dobiju stezanje u grudima, momentalno im pada saturacija, znači padaju vrednosti kiseonika u krvi i završavaju u intenzivnoj nezi. To su starosne dobi od 1988. godišta do 85 i 88 godina. Nepredvidivo. Ovo je bolest o kojoj se dosta malo zna - kazala je ona i dodala da je upravo zbog te nepredvidivosti sve ovo jako plaši:

Informer

- Mi ne možemo da predvidimo kada će se oni urušiti. Primimo čoveka bez komorbiditeta, relativno zdravog, mladog, i za par sati, on se primi u podne a već uveče  je već kandidat za intenzivnu jedinicu. To nam se dešavalo preko vikenda, ovo je bio vrlo težak vikend. 

Mihailović Vučinić je rekla da nisu prebacivali pacijente u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu jer oni uglavnom imaju bolesnike koji imaju hronična oboljenja.

Informer

Posavetovala je sve hronične bolesnike posebno asmatičare i one sa hroničnom optruktivnom bolešću pluća da obrate pažnju na svoje zdravlje, drže se saveta struke i njima a i svim ostalim građanima poručila da ne izbegavaju odlazak kod lekara i ne ignorišu da potraže pomoć ako imaju kašalj, stezanje, u grudima, povišenu temperaturu...

- Кašalj, stezanje u grudima, povišena temperatura, malaksalost, klasični sipmtomi gripa je nešto na šta pacijenti moraju da obrate pažlju i ne smeju odlagati posetu lekaru, trijažna ustanova je Infektivna klinika  rekla je doktorka Vučinić.