01.04.2020.

07:16

Foto:

Vesti

PROFESORKA NA RTS UPOZORAVA: Ova stvar koji svi radimo kada nosimo MASKE JE NAJVEĆA GREŠKA KOJU MOŽEMO DA NAPRAVIMO

 Profesorka Medicinske škole na Zvezdari Elvira Hadžić pojasnila je neke dileme vezane za jedan od najtraženijih proizvoda u Srbiji, ali i u svetu.

-Zelene, hirurške maske koje su najčešće i koje se najviše kupuju su veoma dobre jer su napravljene od određenih polimera i imaju nekoliko slojeva koji sprečavaju virus da uđe u nos i usta – kaže ona i naglašava jednu stvar.

- Jako je važno da se maska pravilno nosi, tj. da se stavi i na nos i na usta. Često nam to smeta, ali to je jedini ispravan način da se nosi. Kada je reč o dužini vremena koliko može da se nosi ova maska, to je najviše 2-3 sata, nakon čega mora da se baci- kaže profesorka.

Ove maske, navodi, ne mogu da se Peru jer onda se materijal od kojeg su oštećuje i ne može da štiti kako treba.

Informer

 

- Ako bi stavili takvu masku, dala bi vam osećaj lažne sigurnosti, a to nije dobro - kaže profesorka. Komentarišući različite maske koje se sada koriste, ona navodi da sada ljudi koriste i maske koje su namenjene radnicima u nekim proizvodnjama.

- Te maske nisu bolje od običnih hirurških jer one su napravljene da spreče prolaz većih čestica, za razliku od hirurških koje ne propuštaju najsitnije viruse – navodi profesorka.

Ona ukazuje na jednu veoma važnu stvar kada je nošenje maske u pitanju.

-Veoma je važno da se maska ne dira prljavim rukama, bilo da imamo ili nemamo rukavice jer se tako prenose virusi i bakterije na nju, lepe se za materijal – zaključila je ona.