02.04.2020.

13:42

Foto:

Vesti

OGLASIO SE SEKRETAR GOJKOVIĆ: Molim novinare da ne šire lažne vesti - U KC VOJVODINE IMA DOVOLJNO ZAŠTITNE OPREME ZA LEKARE I MEDICINSKO OSOBLJE!



On je nakon otvaranja privremene bolnice na Novosadskom sajmu za smeštaj lica sa lakšom kliničkom slikom, novinarima rekao da sve 82 zdravstvene ustanove u Vojvodini imaju potrebnu opremu za zbrinjavanje pacijenata , da u Vojvodini stvari funkcionišu relativno dobro i sve zdravstvene ustanove na teritoriji pokrajine imaju dovoljno zaštitne opreme, testova za korona virus, čiji se rezultati čekaju tri, četiri sata.

Na pitanje o hapšenju novinarke portala nova.rs Ane Lalić iz Novog Sada i navodima o situaciju u Kliničkom centru Vojvodine, Gojković je rekao da je Klinički centar Vojvodine na osnovu teksta objavljenog na portal nova.rs izdao saopštenje u skladu sa Zakonom o zaraznim bolestima da je krivična odgovornost svakog onog ko u vreme zaraze širi informacije koje nisu tačne i proverene i obratio se nadležnim institucijama.

- Da li su sve medicinske sestre obučene da rade u Korona centru? Ne, sve sestre ne rade u Korona centru, rade sestre u intenzivnijm terapijama, polintenzivnim terapijama, pulmologiji, na infektivnoj klinici, one su sve obučene. Nećemo da obučavamo nekoga ko nikada nije pristupio pacijentu u intenzivnoj terapiji - kaže Gojković

Naveo je da ima “bezbroj lažnih vesti koje kruže”.

- Novinari će pisati, mi ćemo se braniti kako se branimo, a branimo se našim rezulatima - rekao je Gojković.

- Da li su zdravstveni radnici zaraženi? Da, u Italiji je umrlo 62 lekara i lekari se boje ali oni leče ljude, to im je posao. Pustite nas da radimo posao - poručio je Gojković.

Nije, kaže, znao da je Srbija toliko nedemokratska zemlja pošto, navodi, imamo na stotine pisanih i štapanih medija i da švaki dan se širi mejling lista novinara.

- Ništa drugo ne bih radio nego odgovarao na pitanja. Pustite doktore da rade svoj posao i nemojte neproverene informacije da puštate. Nisu tačne. Ko hoće, šta mu ja mogu - rekao je Gojković.

Lekarima koji, kako kaže, rade sa pacijentima koji nisu korona pacijenti dovoljna je hirurška maska.

- U skafanderima ne možete da izdrzite više od četiri sata i to je za one koji leče najteže pacijente - rekao je Gojković i naglasio da oprema mora da se koristi u skladu sa protokolom i da je nepotrebno sve zdravstvene radnike obući u skafandere.

Ne može, naglašava, da dozvoli da bilo ko kaže da u Vojvodini nema zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

- U komad ću, kad sve ovo prođe, podneti izveštaj. Ne može da se arči oprema jer smo i toga imali - kaže Gojković.