05.04.2020.

09:16

Foto:

Vesti

SRPSKI LEKARI OTKRIVAJU ZAŠTO gojazne osobe spadaju u RIZIČNU GRUPU! 35 odsto građana Srbije ima problema s viškom kilograma

Lekari objašnjavaju da su gojazni ljudi rizična grupa jer su podložniji infekcijama zbog uveliko oslabljenog imuniteta, ali i pridruženih bolesti ukoliko ih imaju.

Prof. dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" objašnjava da bi u ovom periodu gojazni trebalo maksimalno da čuvaju svoje zdravlje i da se sačuvaju od virusa koji ih može dovesti u opasnost.

- Gojazni su ugroženi od svake virusne infekcije. To je jednostavno tako, jer kod njih uvek postoji problem metabolizma koji ne funkcioniše na pravi način. Kod gojaznih ljudi imunitet je uvek nešto slabiji, a generalno za borbu sa virusima važan je dobar imunitet, što oni kao gojazni u startu nemaju. Zato napominjemo da spadaju u rizičnu grupu, jer veliki procenat njih ima dijabet, takođe među njima ima i onih koji nemaju prepoznat, neregulisan dijabet, pa svakako mogu biti u problemu ako do njih virus dođe, objašnjava dr Tiodorović.

Gojaznima se preporučuje iako su u kući, da se kreću, da rade nešto, ili ukoliko imaju traku za trčanje i šetnju, da je u ovim danima obavezno koriste. Kada je jelovnik u pitanju, savetuje se više nego ikada da budu oprezni i pažljivo biraju hranu koja u sebi ne sadrži šećer. Svakako strogo su zabranjene grickalice, slatkši, džemovi, namazi koji utiču na povećanje telesne težine.

Informer

Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović ističe da dijabetičari odlično znaju kako treba da izgleda njihov jelovnik i da se toga više nego ikada pridržavaju.

- Moj savet je da ne jedu banane, jer banana sadrži veliku količinu šećera. Znamo da je med dobar, ali njima se ne preporučuje, nikako ne smeju da jedu hranu koja sadrži šećer. Preporučuju se citrusi, oni su dobri za imunitet, a ne mogu im naškoditi, tu imamo pre svega limun, pijte limunadu bez šećera, naravno, dobro bi bilo sa mlakom vodom, grejpfrut, ananas, mandarine. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, i nikako ne korstite kečap kao prilog jer u njemu ima dosta šećera - objašnjava nutricionista.

Prema podacima iz prošle godine, svaki peti stanovnik u Srbiji je gojazan, a još 35 odsto građana ima problema s viškom kilograma, što su pokazala istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Procena gojaznosti se može izvršiti preko merenja obima struka, odnosa obima struka i kukova, kao i odnosa između visine i telesne težine. Odnos između visine i telesne težine naziva se indeks telesne mase (BMI-Body mass index). Indeks telesne mase se izračunava tako što se podele težina u kilogramima sa kvadratom visine u metrima (kg/m2). Prema BMI osoba je gojazna ako je BMI> 30, osoba ima prekomernu telesnu težinu ako je BMI od 25-30, osoba ima normalnu težinu ako je BMI od 18,5-25, i osoba je pothranjena ako je BMI < 18.