14.04.2020.

18:41

Foto:

Vesti

AMERIČKI KONGRESMENI TRAŽE DA SE SRBIJI UVEDU SANKCIJE!? Može li Tramp reći NE šiptarskim plaćenicima kad Ameriku kosi korona!

U pismu upućenom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate albanski lobiosta Engel i Menendez upozoravaju da pristup "teške ruke", koji administracija primenjujuje prema Kosovu "nepravedno kažnjava novu vladu zemlje", dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno.

Neuravnotežen odnos prema Srbiji i Kosovu

Kongresmen Engel je isti stav izneo u saopštenju objavljenom 27. marta.

- Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije - koje su sada ukinute - pre svega naudile tzv. Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Tzv. Kosovo je blizak saveznik SAD-a i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi - napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Vlada tzv. Kosova je 1. aprila donela odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji. Takse je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja, 2018. godine, uz obrazloženje da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije" protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama.

- Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i tzv. Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti tzv. Kosova u isto vreme kada je pozvao tzv. Kosovo da ukine takse.

- Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na tzv. Kosovo - konstatuju američki zakonodavci.

OVI VIŠE NEMAJU MERE! NATO IZ PODGORICE NE KRIJE BES ZBOG SRBIJE! Smeta im što je Beograd dobio pomoć iz Kine i Rusije, ali i zahvalnost naše zemlje Moskvi i Pekingu!

- Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016. - navode Engel i Menendez.

- Molimo Vas obavestite nas zbog čega administracija nije uvela te sankcije niti aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova - navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

Traže od Brisela da im se priključi

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa ističu da "snaga i trajnost američkih diplomatskih napora mogu da budu uspešni samo uz tesnu koordinaciju sa saveznicima u Evropi."

- Srbija i tzv. Kosovo su evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a tzv. Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u. Svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama", konstatuju američki zakonodavci.

ONI SU I DO SADA JURIŠALI NA NAJSTRAŠNIJU VATRU, a sa novom ruskom specijalnom opremom ZA NJIH NEĆE BITI NEMOGUĆE MISIJE! AVION ZA SRBIJU KREĆE ČIM GA NATOVARE!

Američki zakonodavci smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta. Engel i Menendez izneli su mišljenje da kosovska primena tarifa, kao sredstva u rešavanju bilateralnih sporova, ne predstavlja kršenje programa korporacije, a američkoj administraciji postaviili su pitanje da li je potrebno tradicionalno apolitičnu organizaciju koristiti kako bi se vršio politički pritisak u diplomatskom sporu.

Informer

- Ohrabruje nas što je Stejt department uspeo u posredovanju mera izgradnje poverenja, uključujući nedavne ugovore o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i tzv. Kosova. Drago nam je zbog tog napretka, ali pozivamo administraciju da u narednim danima izbegne neizbalansirane taktike 'teške ruke', dok zajedno sa tzv. Kosovom I Srbijom radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje - zaključuju u pismu državnom sekretaru Pompeu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez