21.04.2020.

10:56

Foto:

Vesti

(VIDEO) NA DELU SMO POKAZALI NAŠE ČELIČNO PRIJATELJSTVO Kineska delegacija lekara posetila opštinu Voždovac

Lekari su beogradsku opštinu posetili juče, a Savić je zahvalio na pomoći Kine i izvestio delegaciju o merama koje je Štab preuzeo u vezi sa zaštitom od infekcije, kao i o pružanju pomoći najugroženijim građanima, navodi se u saopštenju Službe za informisanje i protokol opštine Voždovac.

Savić je rekao i da je Opština organizovala volonterski servis koji je počeo da radi 13. marta, ističući da je od tada primljeno 3.557 poziva i da su isporučene namirnice i lekovi na 753 adrese.

Dodao je da su iz budžeta opštine obezbeđene namirnice za 20.000 paketa pomoći za penzionere i da je podeljeno 15.000 paketa koje je obezbedio Grad za penzionere čija su primanja ispod 30.000 dinara.

Savić je naglasio da je u toku priprema 2.000 paketa sa proizvodima za ličnu higijenu, kozmetikom i prehrambenim namirnicama za trudnice i porodilje sa teritorije Voždovca i napomenuo da će se deliti paketi i za nezaposlena lica.

Šef šestočlane delegacije lekara iz Kine Peng Džićijang pohvalio je rad opštine Voždovac i rekao da se iz izveštaja vidi da je dosta toga urađeno na zaštiti i prevenciji od infekcije, a posebno je bio zainteresovan za sistem rada Kovid ambulante.

Informer

 

Direktorka Doma zdravlja Voždovac Nevenka Veličković rekla je da je angažovano ukupno pet ekipa lekara i medicinskih sestara i laboratorija za uzorkovanje, u vremenu od 7.00 do 22.00 svakog dana.

Ona je napomenula da se mere zaštite sprovode dosledno i da među zaposlenima u Domu zdravlja nema pozitivnih na korona virus, kao i da je od početka pandemije Štab za vanredne situacije Opštine obezbedio 320 zaštitnih vizira, 1.000 sapuna, 1.000 litara asepsola i 500 perivih maski.

Nakon uvida u podatke broja obolelih i broja stanovnika na Voždovcu, delegacija je zaključila da na Voždovcu ima procentualno najmanje zaraženih u Beogradu i izrazila zahvalnost za gest Opštine koja je u znak prijateljstva i zahvalnosti za pomoć NR Kine postavila državne simbole Srbije i Kine na zgradu Opštine.

Tokom sastanka, na kom su prisustvovali i članovi Veća opštine i potpukovnik dr Dejan Ilić, šef delegacije Peng DŽićijang se uključio direktno u Dnevnik državne televizije Kine.

Iz opštine je saopšteno i da volonteri obavljaju dezinfekciju ulaza i hodnika stambenih zgrada i da su dezinfekciona sredstva koja se nalaze u tankovima iza i ispred opštinske zgrade, dostupna svim građanima.