25.04.2020.

12:14

Foto:

Vesti

SRPSKI LEKARI OBJAVILI SNIMKE! OVAKO IZGLEDAJU ZDRAVA I BOLESNA PLUĆA Razlika je samo dva dana

U ovoj ustanovi kažu da su veliki broj pacijenata spasili i zahvaljujući minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri pravljenja otvora na prednjem zidu vratnog dela dušnika. Ističu da je skener zlatni standard za pregled pluća, a prenosi RTS.

Na 3-D snimku, jasno se vidi kako izgledaju pluća koja nisu zahvaćena kovidom 19, i pluća koja su ugrožena teškom virusnom upalom. Ili, na levoj strani je snimak na pluća bez promena, a na desnoj su ista pluća dva dana kasnije, a promene su već zapaljenske i u vidu ožiljaka.

Prim. dr Đorđe Lalošević iz Dijagnostičkog centra KBC "Dr Dragiša Mišović" kaže da su od prvog dana počeli da rade nešto što su preporuke sveta, a preporuke su da je skener zlatni standard za pregled pluća.

- Skoro sa velikom sigurnošću možemo da kažemo šta će biti za nekoliko sati i ti pacijenti već mogu da se pripremaju za eventualnu intubaciju, ili već pojačanu količinu kiseonika koji treba da dobiju - rekao je Lalošević.

Informer

- Sa desne strane pluća su tri režnja, sa leve dva, svaki režanj može od 0 do 5 da bude zahvaćen, najgori scenario za pacijenta je 25 a najbolji nula. Bilo je sigurno bar kod nas desetak koji su bili oko 20, 21 i ti pacijenti su odmah otišli na intubaciju - kaže Lalošević.

Uspešne procedure

Pravo i surovo lice kovid 19 pokazuje između osmog i 12. dana. Opasniji je za starije koji imaju i druge bolesti, ali, ugrožava i mlađe ljude.

U ovoj ustanovi kažu da su veliki broj pacijenata spasili i zahvaljujući minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri pravljenja otvora na prednjem zidu vratnog dela dušnika. Zaraženim trudnicama pomogla je antivirusna terapija.