30.04.2020.

11:25

Foto:

Vesti

(VIDEO) PREDSEDNIK NA PRIMOPREDAJI MEDICINSKE OPREME IZ EU I NORVEŠKE! Vučić: Spremni smo za drugi talas, stiže još opreme!

Primopredaji su prisustvovali i ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Ovde ima i rukavica i maski. Ljudi misle da je oprema samo protiv Covid-19, ali nije samo za to, već i za druge bolesti. Mnogo hvala i EU i Norveškoj. Uložili ste velike velike napore za ovu pomoć i građani Srbije će ovo ceniti - rekao je predsednik.

Informer

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa Covid-19, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije i da će stići kasnije još 70 respiratora.

- Stiže nam 120 respiratora i 50 posebnih monitora. Imaćemo mnogo kreveta intenzivne nege u budućnopsti. Bićemo opremljeni za kardiovaskularne, onkološke bolesti, kao i plućne - rekao je predsednik i dodao da ćemo imati mnogo respiratora svuda po Srbiji.

Predsednik je naveo da je Srbija uložila mnogo novca u nabavku opreme, jer se "borimo i brinemo za živote ljudi". Istakao je da ako 50 respiratora košta 2,6 miliona, to znači da se radi o velikom novcu i zahvalio se EU i Norveškoj.

Informer

- Živela solidarnost i naše prijateljstvo i samo zajedno možemo da pobedimo izazove koji su pred nama - rekao je Vučić.

Ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad rekao je da je oprema nabavljena još par nedelja, ali je bilo potrebno neko vreme da bude dopremeljena u Srbiju.

Informer

Predsednik Vučić naglasio je da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Očekuje, kako kaže, da će učesnici na tom sastanku učvrstiti međusobne odnose. 

- Mi imamo velika očekivanje od ovog razgovora, od samita 6. maja. Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama. Mislim da ću kao predsednik Republike učestovati na tom video sastaku ili video konferenciji - rekao je predsednik Srbije. 

Uveren je, dodaje, da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.