04.05.2020.

10:35

Foto:

Vesti

DOKTORKA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Virus je i dalje tu, i dalje cirkuliše, ALI NAM VIŠE NIJE NEPOZNAT I ZNAMO KAKO PROTIV NJEGA!

Ona je kazala da virus i dalje cirkuliše ali da više nije nepoznat kao što je bio na početku pandemije.

- Na svetskom nivou je od te infekcije umrlo oko 250.000 ljudi što je manje od broja umrlih od gripa na godišnjem nivou. Razlika u odnosu na grip je velika brzina širenja, velika osetljivost populacije i činjenica da nemamo vakcinu, a kada nema vakcine jedino ostaju opšte mere prevencije - kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ocenila je da u narednom periodu, posle ublažavanja restriktivnih mera i ukidanja vanrednog stanja, ključno ostaje održavanje socijalne distance.

POČINJE TESTIRANJE 17.000 GRAĐANA SRBIJE Jedna stvar je veoma bitna, ONA SE NE MOŽE VIDETI POMOĆU PCR TESTOVA

Govoreći o testiranju kolektivnog imuniteta u Srbiji, kazala je da će ovih dana biti urađeno pilot istraživanje na uzorku od 1.000 građana.

- Sigurno je da ima osoba koje su nosile virus u sebi a da to nisu osetile. Zato je to značajno kako bi se utvrdilo koji procenat građana je u ovom trenutku imun na virus - kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

(FOTO) VANREDNO STANJE SE UKIDA U SREDU, OD ČETVRTKA NEMAMO POLICIJSKI ČAS?! Predsednik Vučić saopštio NAJNOVIJE VESTI!

Dodala je da će pored stepena imuniteta, tim istraživanjem biti utvrđen i faktor rizika u porodičnim klasterima, odnosno verovatnoća prenošenja infekcije u kućnoj, porodičnoj sredini.

- Pripreme su danas počele a osobe koje će biti pozivane mogu da kažu da ne žele da učestvuju, odnosno moraju dati pisani pristanak posle čega popunjavaju tri upitnika, gde se vodilo računa o etičkim normama, i onda im se uzima krv nakon čega će dobiti informaciju da li su do sada stekli imunitet - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je i posle ukidanja vanrednog stanja, preporuka građanima starijim od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova "do daljeg".