06.05.2020.

08:08 >> 08:10

Foto:

Vesti

(VIDEO) VANREDNO STANJE PRED UKIDANJEM, ali epidemiolog Kon SKEPTIČAN! Rezultati istraživanja će pokazati tačno stanje stvari!

Predrag Kon je rekao da kontakti omogućuju virusu da opstane i da, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa u ovom talasu. Zbog toga navodi da ne bi trebalo mnogo da promenimo ponašanje kada se ukine vanredno stanje.

Govoreći o gradskom saobraćaju koji u Beogradu počinje od 8. maja, Kon je rekao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Dodao je da će oni morati da koriste maske i rukavice i da je i u samim vozilima poseban režim.

"I to će trajati neko vreme. Pratićemo da li virus i dalje pada u cirkulaciji i koliko se smanjuje rizik od ulaska u gradski prevoz po pitanju prenošenja virusa", naveo je Kon za RTS.

Informer

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Navodi da bi zato trebalo tako i da se ponašamo jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Rekao je da nije nemoguće da je virus bio prisutan u populaicji i ranije, ali da je sigurno da ako jeste, to je bilo sporadično.

Predrag Kon je istakao da još uvek nije doneto rešenje o otvaranju granica i da će se verovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Mere karantina ili izolacije će zavisiti od rezultata testa.