07.05.2020.

14:06

Foto:

Vesti

VIRUS NIJE OSLABIO, MORAMO ČEKATI DRUGO POLUVREME! Tiodorović o izjavi doktora Nestorovića DA SVI TREBA DA IZAĐEMO I DA SE ZARAZIMO

On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

"Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika", rekao je Tiodrović.

Informer

Upitan o izjavi doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da bi svi trebalo da se zarazimo, a koja je izazvala polemiku u javnosti, Tiodrović kaže da je to stav Nestorovića, kao kliničara, a da je on na stanovištu epidemiologa i da svako odgovara za svoju izjavu i prognozu.

Tiodorović je rekao da je na stanovišti svetskih i domaćih epidemiologa, a to je da se moraju primenjivati mere dok god traje epidemija i dok postoje izvori infekcije i oboleli.

"Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari", rekao je Tiodorović.

Informer

Kaže da kliničari vide ono što je vrh ledenog brega, a epidemolozi vide daleko ispod tog brega.

"Da li su varijacije na temu takve kao što je rekao Nestorović, da se svi zarazimo, to može da se odnosi na decu, na mlade ljude, a čak i to je pitanje. Dobijamo kontradiktorne izveštaje od onih zemalja, iz onih naučnih krugova koji to prate u celom svetu, ima i drugih tumačenja", rekao je Tiodorović.

Naveo je da se epidemološka situacija u Srbiji može oceniti kao nesigurna, ali da je pod kontrolom.

"Tako bi trebalo da ostane ako se budemo pridržavali mera", rekao je Tiodorović.

Kaže da ćemo do kraja maja imati potpuno kontrolisanu situaciju, ali i upozorio da to stanje možemo pokvariti ako se ne budemo pridržavali mera, te da posebno u tom smislu treba obratiti pažnju na javni prevoz i avio-prevoz kada bude uspostavljen.