15.05.2020.

16:15

Foto:

Vesti

OVA DOKUMENTA VAM NE SMEJU NAPLATITI VIŠE OD PROPISANE CIFRE! RGZ poziva građane da prijave sve koji pokušaju da ih prevare!

RGZ poziva građane da prijave sve profesionalne korisnike koji pokušavaju da ih prevare i naplate list nepokretnosti po astronomskoj ceni na adresu zloupotrebalistanepokretnosti@rgz.gov.rs. 


Republički geodetski zavod uputio je upuzorenje geodetskim organizacijama da će sankcionisati svaku zloupotrebu eŠaltera i pokušaje reketiranja građana.


Katastar potseća ostale profesionalne korisnike da su potpisali ugovor o korišćenju eŠaltera i obavezali se da poštuju dobru poslovnu praksu i primenjuju princip međusobnog uvažavanja. Naplata vanserijskih naknada za štampanje dokumenata koje izrađuje KATASTAR je zloupotreba koja ne spada u domen uzajamnog partnerstva. U vremenu primene mera za zaštitu od zarazne bolesti, to je i nemoralan čin.


Republički geodetski zavod apeluje na građane da besplatno koriste servis eKatastar – Javni uvid i sajt www.geosrbija.rs. 


Zbog zloupotreba koje su se dogodile, katastar otvara mogućnost da građani sami zakažu termin za podnošenje zahteva na šalteru za list nepokretnosti, kopiju plana i uverenje kroz aplikaciju eZakazivanje na sajtu www.rgz.gov.rs. Tražena dokumenta biće im overena elektronskim potpisom i dostavljena imejlom ili u papirnoj formi poštom na kućnu adresu.


Potsećanje bankama da odluke o odobravanju kredita za klijente mogu doneti na osnovu uvida u bazu katastra nepokretnosti ili korišćenjem eŠaltera. 


RGZ apeluje na nosioce javnih ovlašćenja i banke da od svojih stranaka ne zahtevaju list nepokretnosti, već da edukuju svoje zaposlene o mogućnostima i korišćenju digitalne komunikacije sa katastrom.