17.05.2020.

15:31

Foto:

Vesti

HITNO! RASTE BROJ OBOLELIH OD KORONE! 2 SMRTNA SLUČAJA, 114 NOVOOBOLELIH! KRIZNI ŠTAB IZDAO VAŽNO SAOPŠTENJE!

 

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 181.272 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Hospitalizovane su 764 osobe, dok je na respiratoru trenutno 18 pacijenata. 

Izlečeno je 4.713 obolelih pacijenata.

U poslednja 24 časa preminule su 2 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 230.

U poslednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 1,75 odsto.

Veći od uobičajenog broja pozitivnih u Srbiji je posledica lokalnog žarišta u Vranju, gde je 53 od 114 novih pozitivnih.

Zahvaljujući proširenom testiranju i većim kapacitetima za testiranje, žarište u Vranju je identifikovano u ranoj fazi i situacija, koja se prati kontinuirano, je već lokalizovana i pod kontrolom. Žariše je fabrika nameštaja "Dodić" koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj meri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama.
 
Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1% zaraženih od ukupno testiranih (0,97% u proteklih 24 časa).
 
Srbija trenutno testira između 2 i 10 puta više po glavi stanovnika dnevno u poređenju sa regionom (preko 10 puta više od Albanije, 4 puta od Hrvatske i oko 2 puta više od Slovenije i Mađarske). Cilj je da se ovakvim obuhvatom testiranja uhvate sva potencijalna lokalna žarišta i stave pod kontrolu bez daljeg širenja kako bi se COVID-19 virus u potpunosti iskorenio na teritoriji Republike Srbije.