20.05.2020.

13:19

Foto:

Vesti

MINISTARSTVO ODBRANE OSTAJE POSVEĆENO JAČANJU REGIONALNE SARADNJE! Ranković o pomoći Vojske Srbije i vojnog zdravstva u borbi s koronom

Sastanak je održan putem video linka i u okviru bosanskohercegovačkog predsedavanja tom regionalnom inicijativom, a jedna od tema je bila i regionalna saradnja.

Ranković je naveo da se spremnost VS i Uprave za vojno zdravstvo da u najkraćem roku svojim resursima, kapacitetima, organizacijom, logistikom i osobljem podže civilne institucije Srbije, pokazala ključnom u sveukupnim merama za suzbijanje pandemije izazvane KOVID-19 u našoj državi.

Tokom krize izazvane pandemijom Srbiji je, kako je naveo, pružena značajna pomoć u donacijama kao i kroz razmenu ekspertize i sa istoka i sa zapada - pre svega iz Kine i Rusije, kao i EU i njenih članica.

Boravkom ekspertskih medicinskih timova iz Kine i medicinskih i ABHO timova iz Rusije u Srbiji pružena je značajna podrška zdravstvenom sistemu, kako kroz neposrednu medicinsku negu i pomoć obolelim od KOVID-19, tako i kroz dezinfekciju civilnih i vojnih objekata”, naveo je on.

Ranković i pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović ukazali su na posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i aktivnom učešću u radu svih regionalnih odbrambenih inicijativa, u cilju očuvanja regionalnog mira i stabilnosti i jačanja međusobnog razumevanja i poverenja.

Srbija učestvuje u radu Američko-jadranske povelje kao posmatrač od decembra 2008. godine.