21.05.2020.

09:11

Foto:

Vesti

KORAK PO KORAK - KAKO IZGLEDA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS

Na početku testiranja potrebno je navesti razlog zbog kojeg ste došli na testiranje.

Dajete i matični broj, broj telefona, adresu i mejl na koji se šalje rezultat. Ali pre svega toga morate da donesete dokaz da ste platili testiranje – 6.000 dinara.

Potrebno je i da odgovorite na pitanja da li ste bili u kontaktu sa osobom za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom, kao i to da li trenutno imate neke respiratorne simptome i da li patite od nekih hroničnih bolesti.

Dok jedan zdravstevni radnik upisuje podatke, drugi uzima bris grla.

Cela procedura je trajala manje od dva minuta. Nemojte da brinete, nije bolna, ali je malo neprijatna. Uostalom kao i svaki bris.

Rezultati testa stižu u roku od 24 do 48 sati.

"Rezultat će stići na vašu mejl adresu koju ste nam ostavili ili ćete dobiti informaciju putem telefona da je rezultat gotov i da ga možete preuzeti", kaže dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta "Batut".

Informer

Jovanovićeva je navela da se test može uraditi u svim institutima i zavodima za javno zdravlje na teritoriji Srbije, to je 25 ustanova javnog zdravlja, ali i u domovima zdravlja. 

Ima i onih koji neće plaćati testiranje.

"Za sve građane koji imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvenim ustanovama za sve pacijente koji odlaze na određne interevencije, kao što je bronhoskopija, za sve hirurške intervencije ili treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odeljenjima, ne na svim: hematologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja. Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima i svim maloletnim licima ukoliko putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju bez prethodnog urađenog pi-si-ar testa", navodi dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a.

Od petka za ulazak u zemlju neće biti potreban negativan pi-si-ar test, ali za izlazak iz zemlje verovatno hoće.