27.05.2020.

11:06

Foto:

Vesti

(VIDEO) BILI SMO U KONKURENCIJI SA JOŠ TRI OKOLNE ZEMLJE, ALI SRBIJA JE POBEDILA! VučIć prisustvuje ceremoniji postavljanja kamena temeljca nove kompanije u Smederevskoj Palanci

U Smederevskoj Palanci danas počinje izgradnja budućeg postrojenja kompanije "KyungshinCable", južnokorejske fabrike za proizvodnju auto-delova.

Predsednik Srbije se zahvalio na novoj investiciji koja dolazi u Srbiju iz Koreje. Ističe da korejske investicije znače i ogroman napredak za zemlju u koju se ulaže. 

- Hvala što ste doneli odluku da uložite u Srbiju. Pažljivo slušajući vaše reči, setio sam se naših prvih susreta kada sam molio za više korejskih investicija. Tamo gde se te investicije pojave, vidite napredak tih zemalja, koje ulaze u red najuspešnijih zahvaljujući tome. Hvala vam na trudu, energiji, ambiciji, entuzijazmu.

- Bili smo u konkurenciji sa okolnim zemljama, želim da znaju građani, sa još tri zemlje: Turskom, Bugarskom i Albanijom. Svi su oni davali dobre ponude, ali je Srbija pobedila i zbog toga sam beskrajno srećan jer znam šta je nekada bila Smederevska Palanka.

Informer

- Znam koliko smo se trudili da menjamo stvari u Podunavskom okrugu, pa smo tako dovde došli novim putem. Ulažemo 25-30 miliona evra u Opštu bolnicu u Smederevskoj Palanci i pitam vas kada smo mogli da sanjamo da se ovoliki novac uloži u ovu bolnicu? Ovde ćemo imati najmoderniju bolnicu i najbolju zdravstvenu zaštitu - ističe predsednik.

Kaže i da će ova fabrika zaposliti 700 ljudi, da će biti mnogo više novca za ovu opštinu, a da će velike koristi od ove investicije imati ceo podunavski okrug. 

- Ovo je dugoročno ulaganje i ova fabrika pravi delove za automobile koji su budućnost sveta. Zato će i ovaj kraj imati budućnost i vreme je da, oni koji su otišli, razmisle o vraćanju, a oni koji su razmišljali da odu, da ostanu - rekao je Vučić na svečanosti. 

On se još jednom zahvalio investitorima, ističući da zaposleni predstavljaju Srbiju, koja je takođe uložila novac za dolazak fabrike.

- Za šest meseci ovde ćete videti velelepnu fabriku u kojoj će raditi najbolji radnici ovog kraja. Mnogo smo se trudili i mučili oko Smederevske Palanke, Velike Plane, Smedereva... Uvek imamo bezbroj problema, ali smo se uvek borili da podignemo ovaj kraj Srbije i donekle smo uspeli. Očekivanja svakog stanovnika su velika, a deca će imati bolju i sigurniju budućnost - rekao je Vučić.

Početak radova simbolično je obeležen potpisivanjem kamena temeljca.

Informer

 

Investicija je vredna više od 20 miliona evra, podrazumeva izgradnju postrojenja u industrijskoj zoni Guberaš, u kojem će postupno biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika.

Početak proizvodnje se očekuje tokom 2021. godine.

U Smederevskoj Palanci, kompanija će izrađivati kako delove za tradicionalne automobile, ali i komponente za baterije, koje će pokretati automobile visoke tehnologije.

"Kyungshin Cables Europe" je deo "Kyungshin grupe", čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, a od 2018. godine započinje sa snažnom ekspanzijom na evropsko tržište i fabrika u Smederevskoj Palanci predstavljaće čvorište za područje Evrope.

Informer