04.06.2020.

12:34

Foto:

Vesti

LONČAR: Pokazalo se da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem!



- Adekvatnom reakcijom zdravstvenog sistema i uz veliku pomoć predsednika države, uspeli smo u kratkom roku da nabavimo sve ono što je neophodno - rekao je Lončar na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije".

On je naglasio da posle pandemije virusa korona ništa neće biti isto, posebno neće biti isto za zdravstvene sisteme.

- Zahvaljujem se zdravstvenim radnicima, koji su heroji ovog vremena. Da nije bilo njih, ozbiljne države, predsednika, teško bi imali ovaj rezultat. Ovako možemo da budemo ponosni jer smo došli u mirnu luku - naveo je ministar.

Ističe da nema opuštanja, da će se nastaviti rad istim tempom, da je virus korona "sa nama" i da moramo da naučimo da živimo sa njim.

- Ovo je veliko iskustvo za državu, za zdravstvene radnike i zdravstveni sistem. To će nam poslužiti da adekvatno odgovorimo na sve izazove koji će biti pred nama u budućnosti - rekao je on.

Nastaviće se sa politikom ulaganja u zdravstvene radnike, nastaviće se sa zapošljavanjem, radiće se na njihovom usavršavanju, ali i na poboljšavanju uslova rada.

- Očekujemo od njih da se prilagode novim standardima i da odgovori za sve nove izazove koji se mogu pojaviti. Nama je potrebna nova generacija zdravstvenih radnika, novo razmišljanje, novi sistem rada - istakao je ministar.

Srbija je, kaže ministar, uzvukla pouke iz epidemije virusa korona, izašla je iskusnija, a to iskustvo moći će da primeni u budućnosti.