11.06.2020.

11:03

Foto:

Vesti

SAMO SRBI NA CELOM SVETU IMAJU OVU VEŠTINU! Ako uspete da pročitate ovo, POSEBNI STE!

U  srpskom jezikuse koristi  latinicu i ćirilicu.  Ali da li ste primetili da možemo da čitamo skoro bez problema tekstove koji u sebi imaju kombinaciju oba pisma istovremeno?

Informer

Kao što ste primetili i sami, niste imali problem da pročitate ovaj tekst. Uz sve to niste ni primetili da istovremeno čitate i ćirilicu i latinicu. 

Mnogi od nas shvatili su da su iskorišćena oba pisma tek kada na kraju teksta pročitamo da "samo mi imamo tu sposobnost". Kada se na društvenim mrežama pojavila informacija da imamo ovu sposobnost, ljudi su bili oduševljeni. 

Informer

U srpskom jeziku je uvek moguće koristiti bilo koje pismo bez obzira na kontekst ili stil, a da se time ništa ne promeni. Treba ipak napomenuti da neki Srbi radije koriste ćirilicu, a drugi latinicu. Pojedinci su čak zagovornici da u srpskom treba ukinuti digrafiju, bilo na račun ćirilice, bilo na račun latinice.

Ima mnogo primera dijahrone digrafije u kojima je najpre korišćeno jedno pismo a zatim zamenjeno drugim. Na primer rumunski koji je prvo koristio ćirilicu, a zatim prešao na latinicu. Slično važi i za turski i svahili koji su u početku koristili arapsko pismo pa prešli na latinicu, kao i za mnoge bivše republike Sovjetskog Saveza iz srednje Azije koje su prihvatile ćirilicu utapanjem u SSSR.

Srpski je ujedno primer i za dijahronu digrafiju jer je u nekim istorijskim momentima i područjima koristio još dva pisma - glagoljicu i, pod uticajem Turske, arapski alfabet.