16.06.2020.

11:46

Foto:

Vesti

DR VLADIMIR JAKOVLJEVIĆ: Pnosan sam na studente i profesore koji su rizikovali živote tokom pandemije virusa Kovid-19!

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ponovo otvara vrata za studente i postiplomce posle teškog perioda borbe sa korona virusom, kada je nastava na ovom fakultetu bila sprovođena samo putem interneta. Mnogi profesori ovog fakulteta bili su u prvim redovima borbe sa opakom bolesti, a brojni studenti pokazali su se kao spretni asistenti starijim kolegama te je veliki broj mladih doktora nedavno zaposlen u bolnicama u Kragujevcu.

- Velika je stvar što su brojni studenti FMN među izabranih 127 doktora koji su dobili posao u zdravstvu. Najveće zasluge za to idu Vladi Srbije koja je dala tu preporuku da svi koji su volontirali za vreme vanrednog stanja dobiju stalni radni odnos. Kragujevac je vremenu pandemije Kovida 19 dosta dobro prošao. Sve je bilo izuzetno dobro organizovano na niovou zdravstvenih ustanova. Kragujevac srećom nije imao veliki broj ljudi koji su se vraćali iz inostranstva kao što su imali Beograd, Pomoravlje ili Niš, tako da je epidemija lako mogla da se kontroliše. Po uvođenju vanrednog stanja zabranjeni su svi fizički vidovi nastave. Naši profesori i studenti bili su mobilisani u bolničkim centrima. Oni su pravi heroji za sve nas u Kragujevcu i širem regionu, jer su uspeli da smanje opasnost ove bolesti na minimum i da uspešno izleče obolele građane - kaže rektor FMN u Kragujevcu dr Vladimir Jakovljević i dodaje: 

(VIDEO) PRVI PUT U REGIONU! U KC Kragujevac urađena operacija tumora plućnog krila NA POTPUNO NOV NAČIN!

- Ponosan sam i na naše profesore i na naše studente, jer su rizikujući svoje živote vodili bitku sa izuzetno zaraznim virusom. Odluku vlade da se stavi moratorijum na sve finansijke tokove koji se tiču univerziteta bila je teška, ali smo uspeli da se izborimo i sa tim. Mi smo na sajtu neprekidno objavljivali i ažurirali naše programe i predavanje, tako da studenti nisu bili uskraćeni za on-line nastavu. Od kraja marta samo dobili alate za online nastavu, pa smo uz pomoć našeg IT sektora vrlo brzo uspeli da obučimo i profesore i studente. Aktivirali smo Woodle platformu i zahvaljujući tome uspeli smo da nadoknadimo kompletnu nastavu iz prošlog semestra. Ne treba da objašnjavam koliko su studije medicine komplikovane i koliko je značajan upravo živi kontakt profesora i studenata. Pretpostavljam da će se u budućnosti ovakav vid on-line nastave još više razvijati i praktikovati. Neke su pretpostavke da bi se epidemija mogla ponoviti na jesen. Moraćemo da se maksimalno pripremimo za nova vremena, kada zbog biohazarda medicinske i svake druge studije budu u opsanosti. Nama trebaju mladi obučeni doktori sa klasičnim znanjima od fiziologije pa do patologije - kaže dr Vladimir Jakovljević.