09.07.2020.

21:02

Foto:

Vesti

DR ZORAN BAŠČAREVIĆ, DIREKTOR "BANJICE"! Ne idite na slavlja, postelje su nam pune!

- Molim vas da ne idete na žurke i slavlja, kako bismo brzo mogli da se posvetimo pacijentima sa traumama, malignim bolestima i degenerativnim oboljenjima. Najteže za zdravstveni sistem je što smo van lečenja traumatizovanih pacijenata, a naš udar je veliki, pedesetak pacijenata koji se primaju na 'Banjicu' i najmanje toliko operacija nedeljno. Ali verujem da ćemo opet stati na noge - rekao je dr Baščarević i napominje da je u tu ustanovu za samo deset sati primljeno čak 115 pacijenata.

- Koliko je situacija teška, najbolje govori podatak da je u martu i aprilu u bolnicu primljeno 220 pacijenata za sedam dana. U utorak smo ponovo postali kovid-bolnica i prvog dana primljeno je oko 200 ljudi! Njihovo zdravstveno stanje je teže nego što je bilo stanje pacijenata u martu. Danas imamo srednje teške i teške pacijente, još uvek ne trebaju respiratori, ali im treba terapija kiseonikom - rekao je Baščarević.

Koliko je situacija kritična, potvrđuje i zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu dr Ivana Milošević.

- U utorak je pregledano 320 bolesnika, a oko 100 u toku noći između utorka i srede. To znači kao da smo primili celu Infektivnu kliniku u poslednja 24 sata. Ogroman je priliv bolesnika. Na intenzivnoj nezi je 15 bolesnika, na respiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji. Svi oni su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi - naglasila je Miloševićeva i dodala:

- Sada je mnogo teže nego u martu i aprilu. Kada se prešlo na našu dobru volju i našu savest, stvari su krenule drugim tokom. Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude. Zato apelujem na sve da se maske nose - upozorava dr Milošević i ističe da su zdravstveni radnici po prvi put ozbiljno zabrinuti.