16.07.2020.

15:09

Foto:

Vesti

(VIDEO) PROTESTI SU DOŠLI NA NAPLATU! BRNABIĆ: 383 NOVA SLUČAJA KORONE U SRBIJI, 13 OSOBA PREMINULO - NAJVIŠE U BEOGRADU I NOVOM SADU!

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 524.578 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Informer

Na respiratorima je trenutno 177 pacijenata, dok je njih 4.662 hospitalizovano.

U predhodna 24 sata na bolničko lečenje primljena su 234 pacijenta.

Informer

U poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 442.

Informer

Premijerka Ana Brnabić je naglasila da je veliki rast zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana što je, kako je rekla, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana uprkos apelima lekara da ljudi drže fizičku distancu jer je naš zdravstveni već ionako preopterećen i ne može da izdrži ovoliki priliv obolelih.

- Došlo na naplatu - rekla je Brnabićeva dodajući da je najveći rast zaraženih zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, a da je zadovljnija situacijom u Šapcu i Novom Pazaru gde je zabeleženo smirivanje situacije.  

Informer

Ona je podsetila da su od sutra -17. jula, na snazi nove mere Kriznog štaba i Vlade Srbije koje podrazumevaju obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, obavezno nošenje maske na otvorenom ukoliko je fizička distanca manja od metar i po, zabrana okupljanja u zatvorenom više od 10 ljudi, držanje distance od metar i po.

Brnabićeva je rekla da se nada stabilizaciji ukoliko svi budemo poštovali mere i dodala da to zavisi od svih nas. Ona je na novinarsko pitanje ko će kontrolisati primenu novih oštrijih mera, rekla da će to raditi komunalna milicija i naglasila da nema te milicije koja bi mogla da iskontroliše sve i svakog ukoliko se sami ne pridržavamo mera, posebno jer je naše zdravlje u pitanju.

Informer

Dr Stojanović o situaciji u KBC Zemun: Taman oslobodimo 50 mesta, a stigne nam 60 pacijenata

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović rekao je da ga brine to što "danas imamo već 10 odsto pacijenata više nego juče". 

- Jutros smo imali 10 slobodnih mesta, u 15 časova smo oslobodili 20 mesta. U 19 časova ponovo pravimo vizite i nadamo se da ćemo imati opet 20 mesta. Danas ćemo osloboditi 50 mesta, ali po dinamici ćemo imati 60 prijema, zato sam oprezan u davanju izjava - kazao je dr Stojanović.

Vlada usvojila nove mere, nadam će dati rezultate

Brnabić je saopštila da je vlada na današnjoj sednici usvojila nove mere u borbi protiv širenja korona virusa, koje od sutra stupaju na snagu. 

- Očekujem da će narednih dana dodatne mere doneti rezultate. U ovom trenutku situacija je teška. Ja makar sada gajim blagi optimizam, jer vidim da smo se svi zajedno uključili u borbu. Hvala građanima što poštuju mere, rekla je na. Brnabić je izrazila uverenje da će se to odraziti i na brojeve novozaraženih narednih dana, kao i da će se pritisak na zdravstveni sistem smanjiti.

Premijerka: Protesti došli na naplatu

Rast broja zaraženih korona virusom posledica je protesta koje smo imali i to nam sad dolazi na naplatu, rekla je premijerka Ana Brnabić. "Za mene je ovo očekivano", rekla Brnabić na konferenciji za medije. Dodaje da je Beograd samo u proteklih nekoliko dana bio stabilniji, ali da je juče i danas zabeležen rast i da se pogoršla situacija u protekla dva dana. 

Brnabić kaže da je dobro što protesti nisu dugo trajali i da se očekuje uskoro da ponovo vidimo pad broja zaraženih. Dodaje da je najveći procenat zaraženih u Beogradu, ali da joj daje optimizam to što su grajdani zaista disicplinovani i u najvećoj meri poštuju mere zaštite i što su poslušali apele kriznog štaba. Znam da ćemo videti reuzltate mera i discipline građana, dodala je Brnabić.