19.07.2020.

15:09

Foto:

Vesti

(VIDEO) NASTAVLJA SE CRNI NIZ! JOŠ 11 PREMINULIH OD KORONE U SRBIJI! ČAK 396 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE! NA RESPIRATORIMA 187 PACIJENATA!

Do 15 časova u Republici Srbiji testirana je ukupno 550.091 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Informer

Na respiratorima je trenutno 187 pacijenata.

Informer

U poslednja 24 časa preminulo je 11 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 472.

Informer

- Procenat umrlih se pomerio na mlađu životnu dob, ali precizne podatke ima Batut, to nije tajna, reći ćemo da se to objavi - rekao je infektolog Mijomir Pelemiš.

Informer

- Nažalost, umiru osobe i sa 30 godina. Svi mogu da se zaraze, i deca i žene i muškarci. Zdravi i bolesni, niko nije otporan - dodao je dr Pelemiš.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se radi na tome da privatne zdravstvene ustanove počnu da tesatiraju na koronavirus.

- Radi se na tome i mislim da će se jedan broj privatnih laboratorija uskoro priključiti - kaže Gojković.

Informer

On je rekao da postoje određena pravila koja moraju da se ispune jer se to ne može raditi u standardnim laboratorijama.

- Mora se misliti i na medicinski otpad, to je vrlo važno - rekao je Gojković.

On je objasnio da će svi građani koji se testiraju moći preko aplikacije da provere rezultate. Servis bi trebalo u ponedeljak popodne da počne sa radom.

- Krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava drže konfernecije za štampu i iznose podatke svojih Zavoda za javno zdravlje, te se na taj način iznose podaci.

- Svi treba da nose maske, pa i nažanost i deca. Samo bi trebalo naći odogovarajuće maske za decu - rekao je dr Pelemiš.

On je rekao da su za decu najbolje šivene maske.

- Ako se već izvode ispiti na fakultetima, onda moraju i da se poštuju svi uslovi inače se ne smeju izvoditi - objasnio je infektolog Mijomir Pelemiš.

Dr Pelemiš je rekao da smatra da je veliki broj građana prihvatio mere i da nosi maske.

Kada je reč o rukavicama, dr Pelemiš rekao je da je najbolje nositi ih onda kada se pretpostavlja da će se dodirivati više predmeta, kao što je recimo kupovina.

- Tokom kupovine ne možete stalno da dezinfikujete ruke. Pranje ruku ostaje primarno, ali onda kada više pipate nešto tada je preporučljivo nositi rukavice - zaključio je dr Mijomir Pelemiš.