20.07.2020.

16:33

Foto:

Vesti

NEMA POTREBE DA SE IZLAŽETE RIZIKU! Dostupna elektronska obaveštenja o rezultatima PCR testova na koronu!


Testiranim građanima usluga će mogućiti da primaju imejl i SMS obaveštenje da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov, navodi se u saopštenju i dodaje da rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja, preko adrese e-zdravlje.gov.rs.

- Svesni činjenice da se u Srbiji dnevno testira više od sedam hiljada ljudi želeli smo da razvijemo uslugu koja će omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju informaciju da li je njihov rezultat gotov, bez potrebe da odlaze u domove zdravlja i da se izlažu i najmanjem riziku - izjavio je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Dodao je i da su način života koji vodimo zbog koronavirusa, kao i nova normalnost u kojoj se svi nalazimo, nametnuli da je elektronski način komuniciranja sada neophodan.

- Portal eUprava je odgovor u ovim izazovnim vremenima i stoga još jednom apelujem na sve organe javne uprave da omoguće građanima da svoje poslove koje imaju sa državom završe putem mobilnog telefona ili računara - izjavio je on.

Usluga na portalu pokreće se posle unošenja JMBG-a, kontakt imejla i telefona, a može se pojedinačno pokrenuti i za članove porodice.

Informacija da li je rezultat PCR testa gotov dobija se preko imejla i SMS-a, a sami rezultati mogu se elektronski preuzeti preko www.e-zdravlje.gov.rs korišćenjem naloga na Portalu eUprava ili unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja.

Na ovaj način ne šalju se informacije o serološkim testovima na COVID-19, takozvanim "brzim testovima", već isključivo o PCR testovima.

Kako se navodi, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima PCR testa na virus COVID-19, ne zna da li je rezultat pozitivan ili negativan, već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov.

Kancelarija nema pristup ni informacionom sistemu u kome se beleže rezultati testiranja, a informacija da je rezultat testa gotov generiše se na osnovu podatka o datumu izdavanja rezultata koji unose laboratorije.

E-usluga je razvijena u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.