04.08.2020.

22:23

Foto:

Vesti

KAKO JE KORONA UTICALA NA ZAPOŠLJAVANJE?! Lekari i vozači mirno spavaju, ali OVA ZANIMANJA NIKO VIŠE NE TRAŽI!

Epidemija koronavirusa pozitivno je uticala na brojna zanimanja u Srbiji, pokazuju najnoviji statistički podaci.


Interesovanje za pojedina zanimanja postalo je izuzetno veliko zbog mogućnosti stalnog zaposlenja i dobijanje većih plata. Na prvom mestu to su lekari, medicinske sestre i negovateljice, koji su dobili stalne poslove i povišice u državnim bolnicama. Odmah nakon medicinskih radnika, posla ima i za radnike u trgovini i za vozače.
 

Prvi u regionu

Imamo veću zaposlenost u vreme epidemije nego zemlje regiona
Bojan Stanić, PKS


Pored zanimanja koja su "procvetala", ima i onih koja je korona "zavila u crno". Zbog smanjenog obima posla i skraćenog radnog vremena gotovo da nema potražnje za zanimanjima koja su poslednjih godina bila izuzetno popularna poput kuvara, konobara, šankera, radnika obezbeđenja... Istu sudbinu dele i recepcioneri i sobarice po hotelima, kojima je smanjen promet za 70 odsto, turistički vodiči i agenti, kao i organizatori svadbi i fotografi jer se proslave već mesecima ne organizuju.

Zanimanja koja se traže
za vreme koronavirusa


* lekari
* medicinske sestre
* negovateljice
* socijalni radnici
* radnici u trgovini
* vozači
* IT stručnjaci
* mašinski, građevinski i inženjeri elektrotehnike
* bravari
* varioci
* građevinski radnici
* vodoinstalateri
* električari
* moleri

Odlične mere države

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu smo imali 2.197.065 zaposlenih što je za 35.532 radnika ili oko dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci tvrde da su za tako dobru situaciju usred krize izazvane koronavirusom možda i najzaslužnije mere pomoći koje je u dva navrata obezbedila Vlada Srbija.
- I dalje postoji stabilnost na tržištu rada, uprkos ovoj situaciji koja vlada u celom svetu. Zahvaljujući merama Vlade, mi nismo imali ni pojačan priliv nezaposlenih lica u našoj evidenciji, odnosno i to se dešava u proseku kao što je bilo i prethodnih godina. Verujem da ćemo takvu stabilnost održati do kraja godine - istakao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Informer

Zanimanja koja se ne traže
za vreme koronavirusa


* kuvari
* konobari
* šankeri
* radnici obezbeđenja
* turistički vodiči
* turistički agenti
* recepcioneri
* sobarice
* fotografi
* organizatori svadbi

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da je na zaposlenost dosta uticalo i to koliko je sam sektor povezan sa krizom.
- Trgovine su dobro radile za vreme vanrednog stanja, pa je tu zaposlenost rasla, isto je sa sektorom građevinarstva, IT tehnologija i proizvodnjom hrane. Sa druge strane, tokom vanrednog stanja i masovnog rada od kuće nije bilo potrebe za radnicima u onim delatnostima koje od kuće nisu mogle da se rade. Ipak, možemo reći da dobro prolazimo u vreme epidemije, pogotovo u poređenju sa zemljama regiona - kaže on.

Više građevinaca

Da se broj zaposlenih značajno povećao i u građevinarstvu potvrdila je resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je istakla da raste i vrednost radova i broja zaposlenih.
- U Srbiji se, pored rasta broja gradilišta, kojih na današnji dan ima 61.443, u aprilu, maju i junu ove godine beleži i značajan rast broja zaposlenih u građevinarstvu. Broj zaposlenih u ovoj oblasti je za 10 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, i to najviše u izgradnji stanova, putarskom i železničkom sektoru. Građevinarstvo će ostati važan činilac domaće ekonomije i rasta BDP-a, a svi koji kritikuju neka samo obrate pažnju na činjenice da imamo 16.000 gradilišta više u odnosu na prošlu godinu i čak 10 odsto više zaposlenih radnika, što su izvanredni rezultati - rekla je Mihajlovićeva.


Ono što je takođe bitno jeste da je, prema nekim informacijama, u zemlju došlo 350.000 naših građana koji su usled krize u inostranstvu ostali bez posla. Neki čekaju da se situacija smiri i da se vrate, ali je realno da jedan deo njih ostane i ovde potraži posao. Ukoliko se to dogodi, zasigurno će makar na neko vreme rešiti veliki deficit zanatlija i majstora koje imamo u Srbiji.