14.08.2020.

11:36

Foto:

Vesti

SRBIJA MEĐU PRVIM ZEMLJAMA U KOJE STIŽE VAKCINA! Dolazi nam iz ove dve zemlje, evo kada se očekuje da stignu PRVE DOZE

Srbija će biti među prvim zemljama u Evropi i na svetu koje će dobiti i rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa, saznaje Informer.

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da srpske vlasti imaju čvrste garancije i Moskve i Pekinga da će jedan od prvih kontingenata vakcina, čim one prođu sve neophodne kontrole, stići upravo u Srbiju.

Vučić: Razgovaramo sa svima

Najoptimističnije prognoze kažu da bi to moglo da se dogodi već krajem oktobra, što bi doprinelo stvaranju kolektivnog imuniteta čak i pre kraja godine.

Vučićev doprinos

Uveren sam da će predsednik Vučić zahvaljujući jako dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom uspeti da obezbedi dovoljan broj doza vakcina
Žarko Ranković, infektolog

- Naši stručnjaci su u svakodnevnoj komunikaciji i sa ruskim i sa kineskim kolegama i pomno prate razvoj vakcina. Morate znati da to ne može da se završi preko noći, treba da prođe neko vreme, ali Srbija sasvim sigurno može da računa i na kineske i na ruske vakcine praktično pre svih drugih u našem regionu. Iako je reč o zdravstvenom pitanju, ovo bez sumnje pokazuje i kakav položaj i ugled naša država ima u svetu, a naročito kakve odnose gajimo sa svojim tradicionalnim saveznicima - prenosi naš sagovornik, odlično upućen u proces nabavki vakcina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je potvrdio da je Srbija spremna da pregovara sa svima koji proizvedu vakcinu koju priželjkuje čitav svet.

- Znam s kim sve srpski stručni timovi razgovaraju o vakcini i sa kim imaju potpisane memorandume o saradnji i prate razvoj vakcine kroz prvu, drugu i treću fazu. Srećni smo ako su Rusi i pre toga proizveli vakcinu, samo što moraju naši stručni timovi da kažu da li je bezbedna i sigurna... Spremni smo da razgovaramo sa svima, jer što pre stigne vakcina, to je spas za našu ekonomiju - rekao je Vučić.

Informer

 

Kon: Vakcina je najbolje
što svet može da očekuje

Na pitanje o vakcini koju je registrovala Rusija, doktor Predrag Kon navodi da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.
- U Srbiji niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina jeste nužna. Prisutan je i pritisak da ona što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje - objašnjava Kon i dodaje da stvaranje kolektivnog imuniteta traje više godina:
- Očekuje se čudo od vakcine, a čuda uglavnom ne postoje. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje - kaže Kon.

Podsećamo, osim sa Rusijom i Kinom, naša država na razvoju vakcine za kovid-19 sarađuje i sa zapadnim zemljama. Tako je premijerka Ana Brnabić još u maju, tokom razgovora sa šeficom

Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najavila da ćemo donirati dva miliona evra za istraživanje i pronalazak cepiva.

Prema mišljenju eksperata sa kojima je razgovarao Informer, takva aktivnost Srbije na međunarodnom planu, posmatrajući i zdravstvene i geostrateške interese naše zemlje, zaslužuje samo pohvale.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je jako dobro to što ćemo verovatno biti u prilici da nabavimo vakcinu i od Rusije i od Kine i dodaju da bi ona mogla da dobije odobrenje Agencije za lekove do kraja godine.

Infektolog Žarko Ranković kaže za Informer da bi izuzetno dobro bilo da vakcinu dobijemo u što skorije vreme.

- Potrebno je da prođe određena procedura za registraciju, a time će se baviti naša Agencija za lekove. Ona daje odobrenje za primenu cepiva i mislim da bi mogla da to učini do kraja godine. Naravno, potrebno je da ima sve informacije o bezbednosti vakcine. Priča se o različitim zemljama koje pokušavaju da dođu do bezbedne vakcine, u igri su Kina, Rusija, pa čak i vakcina sa Oksforda i dobro je da je tako. Što više proizvođača, veća je šansa da dobijemo što bolji proizvod... - navodi Ranković.

On dodaje da ćemo možda biti u prilici da nabavimo cepivo od više proizvođača.

Dačić: Imamo odlične odnose sa svetom

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne vodi ni rusofobičnu ni rusofiličnu politiku, već srpsku politiku, vodeći računa isključivo o interesu Srbije i srpskog naroda.
- To isto važi i za odnose sa Kinom, ali i sa EU, SAD, Francuskom, Nemačkom ili bilo kojom drugom državom na svetu. Odnosi sa Rusijom nikad nisu bili bolji, kao i sa Kinom, SAD, Nemačkom, Francuskom i ostalima, ali se, pre svega, vodi računa o srpskim interesima - naglasio je Dačić.

- To znači i prihvatljiviju cenu i veću količinu. Uveren sam da će predsednik Vučić zbog dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Kinom uspeti da obezbedi dovoljan broj doza vakcine za čitavu Srbiju - podvlači Ranković.

Kada je sama procedura u pitanju, Dragutin Rajevac iz Udruženja privatnih apotekara kaže da će biti potrebno od dva do tri meseca da se u našoj zemlji proveri i odobri vakcina protiv kovida.

- I to bi čak bio ubrzani proces, jer nezavisno od toga da li je vakcina registrovana u nekoj drugoj zemlji, mora da se proveri i kod nas. Potrebno je da se odredi jedan broj dobrovoljaca koji bi primio vakcinu i od rezultata zavisi da li će cepivo dobiti sertifikat. Ako je vakcina bezbedna, dobija se sertifikat i lek se registruje u Ministarstvu zdravlja... - objašnjava Rajevac.
Dobro smo se postavili

Na drugoj strani, i saradnik Instituta za evropske studije Milan Igrutinović smatra da se Srbija, kada je reč o nabavci vakcina protiv korone, dobro pozicionirala.

Dačić: Imamo odlične odnose sa svetom

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne vodi ni rusofobičnu ni rusofiličnu politiku, već srpsku politiku, vodeći računa isključivo o interesu Srbije i srpskog naroda.
- To isto važi i za odnose sa Kinom, ali i sa EU, SAD, Francuskom, Nemačkom ili bilo kojom drugom državom na svetu. Odnosi sa Rusijom nikad nisu bili bolji, kao i sa Kinom, SAD, Nemačkom, Francuskom i ostalima, ali se, pre svega, vodi računa o srpskim interesima - naglasio je Dačić.

- To znači da držimo sva vrata otvorena, odnosno pratimo šta se dešava sa razvojem vakcina i čekamo onu koja će biti prijavljena i zvanično odobrena od Svetske zdravstvene organizacije. Mi smo i inače vezani za SZO i pratimo njihove preporuke - ističe Igrutinović, dodajući da je Srbija i finansijski učestvovala u razvoju vakcine.

- Određena sredstva smo uplatili u fond koji je vezan za SZO, a koji se koristio za razvoj vakcine. I na taj način smo se dobro pozicionirali. Jako je bitno što sva vrata držimo otvorena jer je besmisleno zbog geopolitičkih interesa ili previranja zakucati se i vezati samo za jednog proizvođača - naglašava Igrutinović.
 

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO
RUSKI AMBASADOR

Nadamo se da će naša vakcina efikasno doprineti pobedi čovečanstva nad kovidom-19. Zahvalni smo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na dobrim rečima na račun naših stručnjaka.

AMERIKANCE OVO BAŠ, BAŠ BOLI
Ben Hodžis: Srbija postaje Venecuela Balkana

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis rekao je za 'Glas Amerike' da bi Srbija zbog sve intenzivnije saradnje sa Rusijom i Kinom mogla da postane "Venecuela Balkana"?!
- Poslovanje sa Kinom se za mnoge države uglavnom okonča značajnom krađom tehnologije, angažovanjem kineskih radnika na štetu domaćih i situacijama čije su posledice veliki dugovi. Nadam se i da Srbija pokušava da ojača sopstvenu nezavisnost u odnosu na Kremlj, da se izvuče iz percepcije da je satelit Moskve - rekao je Hodžis, koji je i odranije poznat kao srbomrzac.