15.08.2020.

22:24

Foto:

Vesti

PIJANCI DOBILI OTKAZ, A SUD IH VRATIO NA POSAO! Sudski presedan! Opijanje na poslu je "relaksacija"!

Trojica radnika Javnog komunalnog preduzeća "Blace" koji su pre četiri godine dobili otkaz zbog opijanja na radnom mestu tužili su poslodavca i po odluci suda vraćeni su na posao! Pravosnažnom presudom sud je utvrdio da konzumiranje alkohola nije uticalo na njihove radne sposobnosti i da im je, zbog teškog rada, bilo potrebno malo "relaksacije"?!

JKP "Blace" sada mora da plati sve sudske troškove, u iznosu od 315.000 dinara, a otpušteni radnici će tužiti preduzeće i za sve neisplaćene plate, pa će šteta biti milionska!

'Prestrogo i nezakonito'

Tokom suđenja utvrđeno je da su trojica zaposlenih najmanje tri puta bili uhvaćeni kako piju na radnom mestu. Čak su i alkotestirani u nekoliko navrata i svaki put se pokazalo da su imali alkohola u krvi, zbog čega su im izricane disciplinske kazne. Naposletku, 2016. im je uručen otkaz, ali su radnici presavili tabak i tužili poslodavca!

Tužio opštinu zbog uginulih ribica

Advokat Nebojša Milosavljević bio je u žiži javnosti i pre nekoliko godina kad je dobio spor protiv opštine Blace jer su mu preminule ribice u akvarijumu! Milosavljević je, naime, bio na čelu te opštine od 2001. do 2011, a nakon što je smenjen, u zgradi te opštine ostao je njegov akvarijum sa ribicama. Međutim, ribice su ubrzo preminule, a Milosavljević je zbog toga tužio opštinu i dobio odštetu. Osim toga, tužio je novu opštinsku vlast i zato što je rashodovala njegovu maketu jedrilice, kao i stalak za papir, vredan 300 dinara, pa je čak i taj spor završen u njegovu korist.

Prvostepenom presudom sud je prihvatio njihovu tužbu i naložio JKP "Blace" da ih vrati na posao. "Blace" se žalilo, pa je Apelacioni sud u Nišu vratio slučaj na ponovno suđenje, ali je tada potvrđena prvostepena presuda u korist otpuštenih radnika.

"Otpušteni radnici su radili težak posao i trebalo im je malo relaksacije... Nije dokazano da je alkohol uticao na njihove radne sposobnosti", stoji, između ostalog, u obrazloženju presude.
Inače, po Zakonu o radu, u slučaju grubog kršenja radne discipline, poslodavac ima pravo da privremeno udalji radnika sa posla, da mu smanji platu do 20 odsto, da mu uruči opomenu pred otkaz i na kraju i da ga otpusti. Razmatrajući ove zakonske odredbe, sud je konstatovao da je JKP "Blace" trojicu problematičnih radnika već bilo adekvatno kaznilo privremenim udaljenjem sa posla, pa je postupilo "prestrogo i nezakonito" kad im je na kraju dalo i otkaz.

I plate i odšteta

Nebojša Milosavljević, advokat otpuštenh radnika i bivši predsednik opštine Blace, zadovoljan je presudom.

- Vidite, dok sam bio predsednik opštine Blace, ja sam uvažavao te radnike i cenio njihov težak fizički posao. Nikada im nisam branio da popiju poneku, čak sam im često po direktoru preduzeća slao našu tradicionalnu šljivovicu ili pivo da ih počastim. Oni rade u najtežim vremenskim uslovima i potrebno im je da se malo relaksiraju - kazao nam je Milosavljević.

On je potvrdio da će "nepravedno otpušteni radnici" tužiti JKP "Blace" za sve plate iz protekle četiri godine, kao i za odštetu zbog pretrpljenih duševnih bolova.