16.08.2020.

13:43

Foto:

Vesti

KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE MERA 10.000 EVRA! Ispovest Stefana koji je već dve godine na Malti: NALAZIMO SE U PAKLU, nemamo pomoći ni od koga u slučaju da se neko zarazi!

U ovoj mediteranskoj zemlji kažu, da je do širenja koronavirusa došlo kada su Malteške vlsti početkom jula meseca otvorile granice za 50 zemalja Evropske Unije, kako bi spasle turističku sezonu od čega se tamo isključivo živi. Povećan broj turista i organizovanje žurki u Pačevilu inače najatraktivnijem delu Malte, u kojem se okuplja najvše mladih, jer se tu nalazi najviše noćnih klubova i kafića, razlog je naglog povećanja broja zaraženih od virusa COVID 19 koji sve više uzima
maha. Tako da je ova ostrvska zemlja, koja je do skora važila za jednu od najdisciplinovanijih u pogedu pridržavanja mera zaštite, sada na listi mnogih zemalja za čije turiste i povratnike važi obavezan karantin od 14 dana i posedovanje PCR test koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Informer

- Na Malti smo do skora bili nekako najbezbedniji jer je bilo malo zaraženih slučajeva. Sada se trenutno zbog novonastale situacije nalazimo bukvalno u paklu. Ne znamo kako da se ponašamo s obzirom na to da smo ovde stranci i da nemamo pomoći ni od koga u slučaju da se neko zarazi. Tada je cela porodica u karantinu i moraju se poštovati posebna pravila. Najpre se testiranje zakazuje telefonom i čeka se nekih nedelju dana, što je otežavajuća i negativna okolnost kada je širenje virusa u pitanju. Ukoliko se neko odluči da ubrza proces i testiranje obavi na lični zahtev u nekoj od privatnih klinika, potrebno je da izdvoji 160 evra. U slučaju da je virusom inficiran neko od čalanova porodice, karantin se mora strogo poštovati i od strane države se odeđuje sevis služba za nabavku svega što je porodici neophodno u tim okolnostima. Takođe se vrši provera i kontrola lekara i policijskih organa po nekoliko puta u toku dana. Za nepoštovanje samoizoloacije i izlaska van kuća, veoma su visoke kazne koje su do skora iznosile 3 hijade evra , dok su sada sa širenjem pandemije povećane na 10 hiljada evra, kaže dvadesetpetogodišnji Stefan iz Kruševca koji je već dve godine na Malti.

Informer

Inače, Malteške vlasti su pojačale zaštitne mere , kako bi se ovaj opaki virus zaustavio , pa su tako maske i dezinfekciona sredstva neophodna svuda i na svakom mestu bez obzira što su poslednjih dana dnevne temprature jako visoke i dostižu čak i 40 podeok u plusu. Svako ko se bilo gde zatekne bez maske, na otvorenom ili zatvorenom javnom mestu, u obavezi je da plati kaznu od 50 evra.

Informer

Kako smo saznali i svi sportski događaji ponovo su odloženi kao i sve manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi i na kojima je nemoguće kontrolisati poštovanje obavezne fizičke distance.

Informer