09.09.2020.

20:45

Foto:

Vesti

DOBRE VESTI IZ MOSKVE! KREĆE MASOVNA UPOTREBA 'SPUTNJIKA 5'! Putinova vakcina stiže nam u decembru?!

Ruska vakcina protiv koronavirusa "sputnjik 5" stiže u Srbiju već u decembru, najavljuju naši stručnjaci! U Rusiji je od juče počela široka primena ove vakcine pa je, kažu stručnjaci, realno očekivati da je Srbi dobiju već početkom zime. Kada vakcina u Srbiji prođe sve provere i dobije odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), biće dostupna i našim građanima.

Prvo najugroženiji

Ove sjajne vesti dolaze samo nekoliko nedelja nakon što je proizvedena prva serija vakcine "sputnjik 5". Ovo rusko cepivo ima kategoriju za odrasle i posebnu vakcinu za decu, koja će biti nešto slabija. Prema prvim informacijama, cena dve doze je 10 dolara. Kako je ranije već najavljivano, prioritetne grupe neće plaćati vakcinu, a Vlada Srbije potrudiće se da ona bude besplatna za sve građane.

Sergej Šojgu primio rusku vakcinu

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu primio je vakcinu protiv koronavirusa, koju je Rusija odobrila prošlog meseca. Šojgu je primio vakcinu u zatvorenoj medicinskoj ustanovi u moskovskoj regiji.

Nakon toga je ruski ministar odbrane prisustvovao sastanku na kom su bili i visoki zvaničnici Ministarstva odbrane Srbije i ministri odbrane država učesnica Zajednice nezavisnih država, država članica Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Infektolog Žarko Ranković kaže za Informer da je dobro što je već počela vakcinacija u Rusiji i potvrđuje da se "sputnjik 5" u našoj zemlji može očekivati već u decembru.

- Potrebno je da prođe određena procedura za registraciju, a time će se baviti naša Agencija za lekove. Nakon detaljnih i rigoroznih kontrola i provera vakcina dobija dozvolu i oznaku da nije štetna za ljudsko zdravlje. Čim dobije odobrenje za primenu, može se početi sa vakcinacijom. Iskreno se nadam da Alims može to odobriti do kraja godine! Jer, videli smo u ovoj epidemiji da nam je ona jedini spas u borbi sa koronom. Pre toga, važno da već od oktobra građani dobiju vakcinu protiv gripa - smatra prof. dr Ranković.

Na pitanje ko će sve moći da dobije ovu vakcinu on odgovara:

- Pre svega će se ići sa prioritetima. Među prvima će se vakcinisati zdravstveni radnici, radnici bezbednosnih službi, vojska i policija. Zatim dolaze na red hronični bolesnici i stariji ljudi od 65 godina - otkriva naš sagovornik.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove kaže da je ta institucija ključna karika koja bi trebalo da kontroliše kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcine kada bude došla u Srbiju. On ističe da prilikom odlučivanja čiju će vakcinu Srbija nabaviti ključnu ulogu ima Ministarstvo zdravlja Srbije, zatim Institut za javno zdravlje "Batut" i u pogledu javne nabavke koja će se sprovoditi i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ko sve radi na vakcini

* Rusija
* Sjedinjene Američke Države
* Kina
* Francuska
* Velika Britanija

- Bezbednost vakcine se proverava pažljivim praćenjem šta se sve dešavalo dok se ona razvijala vakcina, kakvi su izveštaji o njenoj efikasnosti i delovanju na ljudski organizam. Mi svakako želimo da se što širom vakcinacijom suprostavimo ovoj zarazi, da to bude najbolja preventiva, naravno, uz maske i sve druge mere. Nadam se da će se provera bezbednosti meriti nedeljama, a ne mesecima - napominje naš sagovornik.

Najbolji lek

Da Srbi ne treba da se boje vakcine, već da shvate da je ona jedini spas u ovoj borbi, smatra i epidemiolog primarijus dr Radmilo Petrović.

- Primio bih bilo koju vakcinu samo da štiti od korone! Eventualne neželjene reakcije na vakcinu sigurno su neuporedivo slabije od onoga što u telu izaziva koronavirus - ističe dr Petrović i dodaje:

- Naš narod ne treba da se plaši vakcine. U malom broju slučajeva dva do tri dana od vakcinacije može da se javi lokalno crvenilo ili blago povišena temperatura, koja traje nekoliko sati. Ozbiljnije neželjene pojave usled bilo koje vakcine su retke, jedan slučaj na milion vakcinisanih.

Podsetimo, Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv ovog virusa koju je napravio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja". Tada je najavljeno da će do kraja ove godine proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv kovida-19.