11.09.2020.

15:55

Foto:

Vesti

NORVEŠKA DONIRALA DVA VOZILA MUP-U SRBIJE! Novi transporteri u sastavu policije!

Vozila su deo donacije Vlade Norveške ukupne vrednosti 84.000 evra namenjene Vladi Srbije, u okviru projekta početog u maju koji su realizovali Ministarstvo za evropske integracije i Program UN za razvoj - UNDP, sa ciljem da se ublaže posledice virusa Covid-19.

MUP je, u okviru istog projekta, tokom juna i jula, dobio sredstva za zaštitu zdravlja zaposlenih, uključujući ona za dezinfekciju ruku i 30 leđnih prskalica za prostorije, pet mašina za čišćenje poda i 98 kontejnera za bezbedan prenos hrane.

Informer



Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov zahvalio je na donaciji i doprinosu Norveške u jačanju kapaciteta MUP-a u oblasti forenzike, borbe protiv korupcije, upravljanja ljudskim resursima, javnim nabavkama, kao i u rekonstrukciji i opremanju Centra za osnovnu policijsku obuku.

Informer

Sekretar ambasade Norveške Stefan Almehagen Sandstad rekao je da je pandemija podsetnik da u kriznim vremenima moramo biti ujedinjeni.

Oprema i zalihe će, kaže, direktno koristiti najugroženijih grupama. Norveška, po rečima sekretara ambasade, u kontinuitetu podržava Srbiju od rane faze epidemije, uključujući i nabavku najneophodnije medicinske i zaštitne opreme.

- Bliski odnosi Norveške i Srbije postaju sve jači i zasnivaju se na dugotrajnom prijateljstvu i solidarnosti naših naroda - rekao je Almehagen.

Informer



Prema rečima pomoćnika ministra u sektoru za programe prekogranične i transnacionalne saradnje u MEI Mihajla Dašića, donacija vozila je nova potvrda bliskosti s Norveškom i prilika da se zahvali i na podršci koja doprinosi i ekonomskom razvoju i sprovođenju važnih reformi u procesu evropskih integracija Srbije.

- Norveška, kako je dodao, pokazuje solidarnost s našim građanima u najtežim situacijama. Dobili smo značajnu pomoć za nabavku respiratora, monitora za intenzivnu negu i maski, nabavljeni su i prehrambeni i higijenski paketi za najugroženije - rekao Dašić.

UNDP je imao odličnu saradnji sa MUP-om i u uspostavljanju onlajn platforme "Budi volonter" tokom prvih meseci krize.

Anas Fajad Karman, zamenik stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, rekao je da je uz njihovu podršku, zajedno s Kancelarijom za IT i e-Upravu, napravljena pouzdana mreža od 7.000 volontera koji su pomagali starijima od 65 godina u 27 opština širom Srbije.