17.09.2020.

23:20

Foto:

Vesti

AMERIČKI DFC USKORO STIŽE U SRBIJU! Bouler: Od Niša do Prištine izgradićemo 'autoput mira'!

Dokument su potpisali DFC i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) sa Beogradom i Prištinom u cilju pomoći u finansiranju izgradnje ove deonice.

- "Autoput mira" doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine. DFC u saradnji sa EXIM posvećen je napretku mirovnog procesa investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i ekonomske koristi za obe strane - poručio je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" dveju strana.

Potpisani sporazum nije obavezujući i biće praćen standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno. Inače, dolazak delegacije DFC u Beograd i Prištinu najavljen je za 21. septembar, a tom prilikom američka korporacija pripremiće i otvaranje svog prvog predstavništva u regionu, i to upravo u glavnom gradu Srbije. Njihov dolazak ugovoren je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD i potpisivanja sporazuma u Beloj kući s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Jovan Kovačić, predsednik organizacije "Ist-vest bridž", kaže da gde je DFC, tu su i ogromna ulaganja.

- Bez ogromnih ulaganja oni ne bi ni dolazili. Čuo sam "analize" da je reč samo o projektima vezanim za KiM, ali takve priče su apsolutno netačne. Dolazak DFC nije plod samo vašingtonskih sporazuma, o tome se razgovaralo nekoliko meseci, celu godinu... Vašingtonskim sporazumom dolazak DFC je "overen", potvrđen i zagarantovan - ocenjuje Kovačić.