21.09.2020.

13:09

Foto:

Vesti

ULAGANJE U OBRAZOVANJE Država Srbija je uz svoj narod na KIM!

Ona je, prilikom obilaska Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu kod Gračanice, kazala da ulaganje u obrazovanje predstavlja ulaganje u budućnost.

- Vlada Srbije, ministarstvo prosvete i Kancelarija za KIM pokazali su poslednjih godina koliko se ulaže u obrazovanje. Gradili smo škole i vrtiće, rekonstruisali smo postojeće školske objekte. Radili smo na teritoriji celog Kosova i Metohije - kazala je Marković za Informer.

Ona je ocenila da je izgradnja Srednjoškolskog centra u Gračanici veoma značajan projekat i da će ovaj objekat rasteretiti OŠ Kralj Milutin.

- Objekat je bruto površine osam hiljada kvadrata i u njemu će biti smeštene tri srednje škole. Država Srbija, preko resornog ministarstva i Kancelarije za KIM pomoći će opremanje ovog objekta - kazala je ona.

Informer

Radove na izgradnji Srednjoškolskog centra u Gračanici finansira lokalna samouprava uz pomoć EU.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović kazao je da se lokalna samouprava trudi da stvori dobre uslove u svim školama na teritoriji ove opštine i da je u tome, kako je ocenio, postignuto dosta uspeha.

- Nećemo dozvoliti da naša deca sa Kosova i Metohije oskudevaju u bilo čemu, zato se trudimo da imaju iste uslove kao njihovi vršnjaci u celoj Srbiji. Radimo na proširenju školskih objekata, krajem novembra očekujemo završetak radova na Srednjoškolskom centru, proširili smo školu "Kralj Milutin", počeli smo izgradnju nove škole u Suvom dolu, a rekonstruisaćemo i školu u Lapljem Selu - kazao je Popović i dodao da obrazovanje na KIM mora funkcionisati kao bilo gde u Srbiji.

Informer

- Obrazovanje je stub ostanka i opstanka našeg naroda i omladina, koja je naša budućnost ovde, mora imati najbolje uslove za školovanje - rekao je Popović.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Milan Savić iz Gračanice rekao je Informeru da će država nastaviti da ulaže u obrazovanje na KIM.

- Država Srbija će još jače i više pomagati obrazovanje na KIM kako bi svu našu decu ovde zadržali i kako bi naš narod ostao na ovim prostorima. To je moguće samo uz pomoć naše države Srbije, Vlade i predsednika Aleksandra Vučića. Ovakvom podrškom osiguravamo opstanak - kazao je Savić.