28.09.2020.

09:34

Foto:

Vesti

(VIDEO) DR DARIJA KISIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Imamo izuzetno stabilnu epidemiološku situaciju, ali oprez, sve može lako da se pogorša

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je nakon završetka sednice da je produžen rad restorana i kafića, ali nisu dozvoljene sportske i druge kulturne manifestacije. 

- Iako je stabilna situacija beležimo nekoliko desetina zaraženih dnevno, i imamo po jednu preminulu osobu. Mi smo zemlja sa najmanjom učestalosti obolevanja u regionu, u Crnoj Gori je bilo sto puta više, u Hravtskoj 10 puta više. To nije slučajno. Krizni štab jeste doneo odluke i preporuke, ovo je rezultat savesnosti građana i pridržavao se svih preventivnih mera, ali i kod nas može lagano da se pogorša situacija zato moramo da budemo jedinstveni - rekla je prof. dr Darija Kisić.

Istakla je da u školama beležimo jako povoljnu situaciju.

- Za ove 4 nedelje iammo samo jedan slučaj lokalne transmisije. Jako je značajno da sada počinje i nastava studentima, tako da apelujemo i na akademsku zajednicu i studente da se ponašaju odgovorno is avesno da ovaj virus ne nađe svog domaćina, rezervoara. Dobar na je primer Kina, u kojoj 40 dana nema slučajeva lokalne transmisije. To nam je apsolutni primer da može ako se ponašamo odgvorno i savesno  -rekla je prof. dr Darija Kisić i dodala:  

- Razmatrali smo kakve su dalje mogućnosti. Imajući u vidu, rad kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžen je do 23 sata, uz poštovanja svih propisanih mera.

Što se tiče broja ljudi  u zatvorenom prostoru rekla je da je on limitiran po kvadratnom metru, i da je neophodno da bude metar i po između ljudi.

Rekla je i da iako postoji povoljna situacija, nijeda sportska ili kulturna manifestacija nije dozvoljena.