05.10.2020.

10:11

Foto:

Vesti

ONLAJN SASTANAK SA MMF! Tema budžet i ocena trenutne finansijske situacije u zemlji

Ovo je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana Srbije sa MMF, poznatijeg pod nazivom "Čuvarkuća", koji je potpisan u julu 2018. godine i koji podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te međunarodne finansijske organizacije.

Iz Ministarstva finansija za Tanjug su ranije rekli da zasada nije bilo pregovora sa predstavnicima MMF oko novog aranžmana. Potpisivanje takvog aranžmana i potencijalni reformski ciljevi u okviru njega biće diskutovani tokom predstojeće misije, navode iz Ministarstva.

Pored te teme, na sastancima sa MMF razgovaraće se, kažu u ministarstvu, i o nekolicini reformskih ciljeva koji su na putu ka ispunjenju do isteka samog programa, odnosno do januara 2021, a diskutovaće se i o trenutnoj finansijskoj situaciji u zemlji. Šef Kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa ranije je izjavio da će se razgovarati i o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera primenjenih kao odgovor na pandemiju virusa korona, napretku u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima.