Autor: Informer.rs

07.10.2020.

12:28

Foto:

Vesti

DRAMATIČAN APEL DARIJE KISIĆ TEPAVČEVIĆ! SITUACIJA JE ALARMANTNA! Najviše zaraženih u Beogradu!

Ona je nakon sednice kriznog štaba ocenila situaciju u Srbiji kao alarmantnu.

- Mi smo još uvek jedna od zemalja s najnižim brojem zaraženih. Međutim, ako poredimo s prethodnom nedeljom, vidimo trend porasta. Ove nedelje rizik za obolevanje bio je veći za 19 odsto nego pre toga - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Pojasnila je da nam se može desiti scenario nekih zemalja koje su doskora imale stabilnu situaciju.

- To nam je alarmantna informacija i imajući u vidu iskustvo zemalja koji su imali dobre rezultate, pa pogoršanje, to se može promeniti nagore. Najbolji primer je Izrael. Sada je ključni momenat da svi damo sve od sebe da poštuijemo preventivne mere.

Precizirala je da je najveće žarište u Beogradu.

- Najveći broj zaraženih je iz Beograda. Bez obzira na to što pandemija dugo traje i ne zna se kad će se završiti, moramo biti strpljivi, odgovorni i savesni. Da nosimo maske u zatvorenim prostorima, izbegavamo okupljanja s većim brojem ljudi. Podsećam da je maksimalan broj osoba u zatvorenim prostorijama 30.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže i da će kontrola primene mera biti pooostena u celoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan najveći broj obolelih.

- Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu - rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

Upitana da li he biti zatvaranja Beograda i ponovnog uvođenja vanrednog stanja, Kisić je navela da Krizni štab nije ni razmatrao takvu mogućnost.

- Moramo da naučimo za živimo sa virusom - zaključila je ona.