08.10.2020.

10:31

Foto:

Vesti

NAJVIŠE PRIZNANJE BIVŠEM ĐAKU BEOGRADSKE MATETAMATIČKE GIMNAZIJE! Za nove dokaze o crnoj rupi NOBELOVA NAGRADA

Gez je nagradu podelila sa dvojicom naučinaka, koji su proučavali i otkrili nove dokaze o crnoj rupi.

Rodžeru Penrouzu (89) iz Velike Britanije koji je izumeo matematičke metode da istraži opštu teoriju relativiteta Alberta Ajnštajna, pripala je prva polovina nagrade. On je pokazao da ta teorija nagoveštava formiranje crnih rupa.

Druga polovina nagrade pripala je Nemcu Rajnhardu Gencelu (68) i Amerikanki Andrei Gez (55), koji su otkrili supermasivnu crnu rupu u centru naše galaksije. 

Informer

 

Andrea Gez je pre dve decenije pozvala Salima da sa njom sarađuje na projektu i do sada su zajednički objavili više radova koji su doprineli uspehu pojekta.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao prilike da doprinesem tako zanimljivom i značajnom projektu kao što je utvrđivanje supermasivne crne rupe u našoj galaksiji. Moje divljenje je upućeno profesorki Gez, inače tek četvrtoj ženi dobitniku Nobelova za fiziku.

Želim da se zahvalim svim svojim saradnicima i profesorima u Srbiji koji su mi pomogli na mom naučnom putu - rekao je Salim. 

Samir Salim je rođen u Beogradu. Po završetku matematičke gimnazije i astrofizike na beogradskom Matematičkom fakultetu, doktorirao je na Univerzitetu u Ohaju, postdoktorske studije je završio na Univerzitetu u Kalifornioji, a danas je profesor na Departmanu za astronomiju Univerziteta Indijana u Blumingtonu.