09.10.2020.

16:51

Foto:

Vesti

OD PONEDELJKA BESPLATAN UPIS U REGISTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA NAREDNA TRI MESECA! OVO su novine za sve zdravstvene ustanove!

Podnosiće se APR - u popunjena registraciona prijava za upis usklađivanja sa odgovarajućom dokumentacijom, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o bližoj sadržini Registra zdravstvenih ustanova i dokumentaciji potrebnoj za registraciju.

Agencija će postupak usklađivanja u naredna tri meseca sprovoditi besplatno, a od 11. januara 2021. godine podnosilac će, uz prijavu, morati da podnese i dokaz o uplati naknade od 4.900 dinara za registraciju, saopštio je APR.

Do sada su se u agenciji registrovali samo preduzetnici osnivači privatne prakse, a za registraciju zdravstvenih ustanova bili su nadležni privredni sudovi.

Ubuduće će se i zdravstvene ustanove upisivati u elektronski registar i evidenciju prema proceduri koja traje najduže pet radnih dana i obezbeđuje transparentnost ovog postupka i javnost podataka.

Kako je od nadležnih privrednih sudova preuzeta i kompletna arhivska građa o postojećim zdravstvenim ustanovama, u arhivi agencije može da se izvrši uvid u spise predmeta i da se izdaju kopije dokumenata.

Po završetku postupka usklađivanja, APR će voditi i Jedinstvenu evidenciju subjekata u zdravstvu, koju će činiti objedinjeni podaci o zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi na teritoriji Srbije.

Tako će na jednom mestu biti objedinjeni podaci o svim pružaocima usluga zdravstvene zaštite u javnoj i privatnoj svojini, u koje će svi zainteresovani građani moći da izvrše uvid preko internet stranice APR-a.

Registar zdravstvenih ustanova je elektronska, centralna, javna baza podataka o registrovanim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na osnovu rešenja zdravstvenog, odnosno farmaceutskog inspektora o ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Na sajtu www.apr.gov.rs objavljene su informacije o postupku upisa, usklađivanja zdravstvenih ustanova i potrebnoj dokumentaciji, naknadama za registraciju, uslugama koje se odnose na izdavanje izvoda, potvrda, prepisa rešenja i kopija dokumenata, kao i obrasci registracionih prijava, koji se mogu preuzeti besplatno.