29.10.2020.

18:45

Foto:

Vesti

ZABORAVITE SVE U ŠTA STE VEROVALI O KORONI! Gubitak antitela uopšte nije znak da vam je imunitet ugrožen?!

Stručnjaci za imunologiju i viruse su upozorili da ne treba puno čitati o nivou antitela u krvi pacijenata koji su preležali virus, jer antitela nisu jedini sistem imunološke odbrane, preneo je Rojters.

- Koncentracija antitela u krvi ne znači koliko je jak vaš imunitet - rekla je Elenor Rajli, profesor za imunologiju i infektivne bolesti na Univerzitetu Edinburg.

Ona i njene kolege kažu da nestanak antitela u krvi ne objašnjava na koji način organizam gradi imunitet za infekcije.

- Imunitet nije nešto što možemo da izjednačimo sa nivoom antitela ili odgovorom T-ćelija. Imunitet je sistem koji radi na drugi način i sledeći put kada se sretnete sa infekcijom, ne mora da znači da ćete je zakačiti, a ako je zakačite, ne mora da znači da ćete se ozbiljnije razboleti. To se zove zaštitni imunitet - rekla je Rajli.

Zato, mnoge potencijalne vakcine protiv kovid 19 su napravljene da naprave jači imunitet, tako što će "prizvati" jaču takozvanu "imunološku memoriju".

- Antitela su uglavnom kratkog veka jer jednom kad odrade posao, vašem telu više nisu neophodni - rekao je Džonatan Stoje, glavni virolog na britanskom Institutu "Fransis Krik".

Stoje dodaje da ne znači da je i imunitet kratkog veka.

- Takozvane memorijske ćelije mogu da odgovore sasvim dobro u borbi protiv nove infekcije - rekao je on.

Posle Kovid 19, naučnici još ne znaju koja količina imunološkog sistema će se ispostaviti dovoljnom.

Međutim, mnogi proizvođači vakcina naznačavaju odgovore antitela i T-ćelija, koji su viđeni kao bitni za dugotrajan imunitet, dodaje Rojters.

- Imunološki sistem je veoma komplikovan. Znamo da su antitela takođe važna, ali nije sve do antitela. Važna stvar su imunološke memorijske ćelije - rekao je Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na britanskom Varvik Univerzitetu.