30.10.2020.

22:30

Foto:

Vesti

ISPORUČENI MOĆNI OKLOPNJACI IZ RUSIJE Stigli tenkovi T-72MS 'beli orao'

Ruska donacija rezultat je sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Rusije koji su postigli predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin. Ono što je za našu zemlju posebno važno jeste da ovi tenkovi stižu potpuno sređeni i opremljeni, a naše oklopne jedinice zahvaljujući toj donaciji biće značajno unapređene i ojačane.

- U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju. I tenkovi i BRDM modernizovani su pre nego što su isporučeni Vojsci Srbije", naveo je "Sputnjik".

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija i naš tenk M-84 "imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje".
- To će im olakšati zajedničku eksploataciju u Srbiji. Imajući u vidu uslove Balkana, Srbiji nisu ni potrebni savremeniji tenkovi - rekao je Boldirjov.

Vazduhoplovni portal "Tango siks" objavio je da je prethodnih dana više ruskih transportnih aviona sletelo na aerodrom u Batajnici noseći opremu za modernizaciju "migova 29", ali i tenkove.

Šta je sve Srbija nabavila od Rusije

* "migove 29"
* helikoptere Mi-17 (transportne)
* helikoptere Mi-35 ("đavolje kočije")
* PVO sistem "pancir"
* tenkove T-72
* oklopna vozila BRDM-2