09.11.2020.

14:08

Foto:

Vesti

KISIĆ: NAŠI PRECI SU NAM OSTAVILI ČASNO IME! Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma!

Kisić Tepavčević je podsetila da je na današnji dan 1938. godine počeo veliki pogrom nad Jevrejima širom Nemačke, poznat kao "Kristalna noć" i istakla da se taj događaj smatra simboličnim početkom Holokausta i prvim korakom u sistemskom progonu i ubistvima Jevreja širom Evrope.

Ona je rekla da je sistematsko iskorenjivanje jevrejskog naroda počelo je njihovom diskriminacijom i isključivanjem iz društvenog i javnog života 1933.godine, a u Kristalnoj noći ubijeno je i surovo likvidirano više miliona pripadnika nemačkih Jevreja.

Informer

- Nečuven zločin počinjen nad Jevrejima zahteva da ostanemo posvećeni sećanju i odavanju počasto žrtvama. Pamteći sistemsko iskorenjivanje jevrejskog naroda obavezujemo sve nas, kao i buduće generacije, da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlike neće niti prepreka i ''meta na čelu'', već ono što nas zbližava - rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je Srbija boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića i ukazala da je naše zemlja u tom periodu imala jedan 
od najjačih antifašističkih pokreta na svetu.

- Naši preci su nam ostavili časno ime, kao i sećanje na borbu čiji je smisao ugrađen u temelje savremene Evrope - rekla je ministarka.

Informer

Poručila jeda će se Srbija na svom evropskom putu snažno, dostojanstveno i hrabro zalagati za mir i dijalog među narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika ekstremizma.

- Kroz obrazovanje i kulturu, kroz snažnu afirmaciju civilizacijskih, političkih i moralnih vrednosti antifašističke borbe, Srbija nastavlja svoju istinsku tradiciju i hrabro se suočava sa svim izazovima savremenog sveta' - navela je ministarka.

Informer

Naglasila je da sećanje na Kristalnu noć predstavlja našu trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost i podsetila da Srbija institucionalno učestvuje i podržava aktivnosti kojima se čuva sećanje na žrtve Holokausta i genocida kroz obrazovni sistem, ali i kroz proces vraćanja imovine žrtvama Holokausta.

Osim ministarke, vence su položili zamenik gradonačelnik Goran Vesić, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanovoć, predstavnici Saveta Evrope, Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd.

Takođe, poštu stradalima odali su i predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja logoraša Srbije i ambasada Izraela, Nemačke i Austrije.

Informer

Ceremoniju su organizovali Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a rabin Isak Asijel održao je molitvu "El male rahamim" u pomen na jevrejske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ove godine je obeležen u prisustvu manjeg broja ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije.