12.11.2020.

12:57

Foto:

Vesti

KAFIĆI I KLUBOVI PRVI NA UDARU! Kon potvrdio - PREDLOŽILI SMO NAJOŠTRIJE MERE!

Dosta se polemisalo o tome šta bi mogle biti nove mere, ali nesumnjivo je da je situacija "na ivici pucanja". O tome je jutros govorila i doc. dr Ivana Milošević zamenica direktora Infektivne klinike koja kaže da je ova ustanova pretrpana, te da su pacijenti morali da budu prebačeni i u druge gradove.

Kako nezvanično saznajemo, prva i glavna tema mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, čemu se protive i čelnici grada Beograda, dok je blaža i izvesnija varijanta da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za Mondo da još ništa zvanično nije odlučeno.

- Medicinski deo je dao svoje, tražio je prilično oštro da se nešto promeni, za sada je to na 'stend baju', ne znam do kada. Sve je to i pismeno poslato, dakle, mnogo toga je bilo komunikacijski već ranije. Radi se svakako o ekonomskom aspektu, proceni koja ne može da bude za medicinski deo, to i kontrola su trenutno najveći problem - rekao je on.

- Svi u medicinskom delu, jedinstveno, smatramo da bi trebalo ozbiljno zaoštriti i sprovođenje, i kontrolu mera i uvođenje dodatnih mera - dodao je.

- Dobro su nas čuli, zna se šta smo tražili, ne mogu da kažem šta će biti doneseno jer ovo svakako zavisi od nemedicinskog dela. Mi smo to rekli i to vrlo eksplicitno - rekao je on i objasnio da odluka zavisi od više faktora.

- Ne radi se o tome da neko nešto hoće ili neće, stvar je u proceni mogućeg za sprovesti, najboljeg u ovom trenutku i ne sumnjam da postoji dobra namera svih da se ovo zaustavi. Što se medicinskog dela tiče, jasno je da kontakte treba sprečiti i da treba sprovesti sve to - rekao je on.