17.11.2020.

07:27

Foto:

Vesti

NOVE MERE POČINJU DA VAŽE VEČERAS! Korona u Srbiji se ne smiruje, od jedne stvari zavisi hoćemo li imati POLICIJSKI ČAS

Nove mere predviđaju da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 čas. Ova mera je oročena na dve nedelje, odnosno do 1. decembra, a ako se epidemiološka situacija do tada ne smiri, prete nove, još drastičnije mere!

Ključna mera koja je doneta u nedelju na sednici Vlade odnosi se na skraćenje radnog vremena kafića, restorana, klubova, prodavnica, bioskopa, pozorišta i ostalih. Radno vreme lokala skraćeno je po treći put i sada oni mogu da rade do 21 sat umesto do 23 sata kako je bilo do juče.

Kako je navela premijerka Srbije Ana Brnabić, skraćenje radnog vremena oročeno je na dve nedelje pa će se posle tog perioda evaluirati rezultati postignuti ovom odredbom.

Ukoliko broj zaraženih počne da opada, mere će biti ukinute, a ako broj zaraženih nastavi da raste - mere mogu biti i pooštrene.

Informer

 

Tako je moguće i obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i dodatno skraćnje radnog vremena ugostiteljskih objekata, a kao krajnja mera moguć je i policijski čas!

Što se prve dve tiče, za to se već duže vreme zalažu pojedini članovi Kriznog štaba - dr Predrag Kon više puta je govorio da bi maske trebalo da budu obavezne i na otvorenom kao što su recimo šetališta, te naveo primer Knez Mihailove ulice u Beogradu, a što se tiče eventualnog novog radnog vremena ugostiteljskih objekata, ono bi moglo da bude skraćeno na 18 časova.

Koje još mere važe

Podsetimo, osim ovih mera koje večeras stupaju na snagu, u Srbiji važi i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu veću od 1,5 metra (redovi ispred pošti, banaka i slično), kao i zabrana okupljanja više od pet osoba.

U pomoć poštovanju svih mera i ovih novih i ovih starih stigle su konačno i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Time će i kontrola i kažnajvanje biti podignuti na znano viši nivo.