18.11.2020.

11:16

Foto:

Vesti

KORONA PUNI BOLNICE PO SRBIJI, OBARAJU SE SVI REKORDI: Odeljenja intezivnih nega sve punija, situacija postaje alarmantna

U Klinički centar Vojvodine (KCV) tokom prethodne noći na bolničko lečenje primljen je, od početka epidemije, najveći broj pacijenata obolelih od kovid-19, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. U KCV trenutno se leči 311 kovid pacijenata, od kojih 17 zahteva primenu invazivne mehaničke ventilacije, dok se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih obolelih primenjuje i intezivna kiseonička potpora.

S obzirom na porast broja hospitalizovanih, KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica, navodi se u saopštenju. U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 18 pacijenata pozitivnih i sumnjivih na kovid-19, 13 je na intezivnoj nezi, od kojih je četvoro na respiratoru, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević.

Informer

Vasiljević je navela da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 128 pacijenata, sedmoro više nego juče.

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović izjavio je danas da se u toj ustanovi leči veliki broj teških kovid pacijenata i da su odeljenja intenzivne nege skoro puna sa 60 obolelih.

Stojanović je za RTS rekao da u ovom trenutku imaju 10 slobodnih mesta i dodao da se beleži veliki broj otpusta i prijema.

- Imamo 20 pacijenata koji su na mehaničkoj ventilaciji, još 20 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, pet pacijenata na haj flou respiratorima, što znači na visokim dozama protoka kiseonika i ostali su izuzetno teški pacijenti koji imaju svoje osnovne bolesti - navodi Stojanović.

Prema poslednjim podacima u Opštoj bolnici Novi Pazar primljeno je još troje pacijenata pozitivnih na kovid-19, a na respiratoru je jedan pacijent.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 88, od čega je 48 prvih i 40 kontrolnih pregleda.

Jablanički okrug bez novih slučajeva


Na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona. U Zavodu za javno zdravlje Leskovac navode da je iz laboratorije Instituta za javno zdravlje u Nišu u poslednja 24 sata stiglo 15 rezultata, od čega za grad Leskovac devet, i da su svi sa negativnim nalazom.