26.11.2020.

09:38

Foto:

Vesti

HOROR! BOLNICE PUNE, REDOVNE PACIJENTE PREBACUJU ZBOG KOVID BOLESNIKA Zaražavaju se i mladi i stari, lekari apeluju: PRIDRŽAVAJTE SE MERA!!

Jovanović za RTS kaže da je veoma nepovoljno to što svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika jer to dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, budući da se za sve terapijske procedure zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra.

Samo tokom noći, prema podacima koji stižu kontinuirano, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, bilo je oko 90 pregleda.

- Više od 50 pacijenata je tokom noći dobilo pomoć od strane službe hitne pomoci. Pacijenti se prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni - napominje direktorka "Batuta".

Upitana kada bi nove mere mogle da daju rezultate, objašnjava da je iskustvo pokazalo da mere ne mogu za jedan dan dati rezultat.

- Mi ćemo izaći iz ovoga. Svako će od nas dati doprinos. Borba je takva da svako može svojim ponašanjem da doprinese - poručuje Jovanović.

Ponovo apeluje na primenu ličnih zaštitnih mera.

Informer

Lekari se spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna

Kada je u pitanju vakcina, direktorka "Batuta" kaže da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

- Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina - navodi Jovanović. Ističe da su u toku opsežne pripreme i da se nadležni spremaju kao da ce vakcina sutra biti dostupna.

U Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju zbrinuta su 64 kovid pacijenta sa teškom kliničkom slikom i u toj ustanovi svi kapaciteti su popunjeni, kaže direktor te ustanove dr Milan Jovanović. On je za TV PInk rekao da je Klinika napunjena u roku od 24 sata.

- Apelujem na sve da poštuju mere Kriznog štaba - drže distancu, nose maske, dok ne stigne vakcina - rekao je Jovanović i dodao da najmlađi pacijent ima 24 godine, a najstariji 90 godina.

Kako kaže pacijenti sa opekotinama, tumorima, prešli su u druge klinike na lečenje koje nisu u kovid sistemu. Dežurni epidemiolog u Subotici i pomoćnica direktora bolnice Gordana Krtinić izjavila je danas da je epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna, čak i kritična.

- Raste broj slučajeva u bolnici, gotovo 40 novih hospitalzovanih juče. Leči se 108 trenutno, to su srednje do teške kliničke slike. U kovid jedinici intenzivne nege je 13 pacijenata, 12 na mehaničkoj ventilaciji - rekla je Krtinić za RTS.

U Stacionaru "Radon" u Niškoj banji trenutno je hospitalizovan 81 pacijent, a ukupni kapaciteti su 200 mesta, izjavila je direktorka Instituta Marina Deljanin Ilić. Ona je za RTS navela da je reč o pacijentiam sa umereno teškom kliničkom slikom, a da su pacijenti iz Obrenovca, Beograda, Stare Pazove, Niša, Zaječera.

- Očekujemo nove prijeme, imamo svu opremu koja je potrebna, počev od zaštitne opreme, lekova, kiseonika. Ako pogledamo kliničku sliku, sada je teža nego u prvom talasu - rekla je Marina Deljanin Ilić.

Informer

Korona hara Nišom, u Pirotu traže vanrednu situaciju

U KC Niš trenutno je hospitalizovano više od 300 pacijenata, osmoro je na respiratorima. Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu je, prema najnovijim podacima, izrazito nepovoljna sa tendencijom daljeg pogoršanja. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu sinoć su preporučili uvođenje vanredne situacije, prenosi RTS.

U Pirotskom okrugu juče je registrovano 60 novozaraženih korona virusom, a procenat pozitivnosti je veći od 50 odsto. U izolaciji su trenutno 952 osobe.

Pozitivno je oko 350 osoba, a stručnjaci procenjuju da ih je sedam do deset puta više. Direktor Doma zdravlja Pirot Radovan Ilić rekao je da je broj pregleda u kovid-ambulanti poslednjih dana drastično povećan i da je dostigao 240 pregleda dnevno. U trijažnoj ambulanti Doma zdravlja u Loznici dnevno se pregleda više od 200 pacijenata, a juče je bilo više od 240 pregleda. Kako prenosi RTS, veliki je pritisak na opštu bolnicu u Loznici, a u narednih nekoliko dana biće otvoreno još jedno kovid-odeljenje, gde će biti mesta za još 60 pacijenata, ukupno za 120.

Direktorka Doma zdravlja u Loznici Branka Krasavac, kaže da se u ambulanti stalno povećava broj pregleda.

- Nemamo dovoljan broj laboranata, ali se maksimalno trudimo da izađemo na kraj sa svim tim - rekla je Krasavac.

Informer

U Niškoj banji pacijenti iz Beograda i obližnjih gradova

U Stacionaru "Radon" u Niškoj banji trenutno je hospitalizovan 81 pacijent, a ukupni kapaciteti su 200 mesta, izjavila je direktorka Instituta Marina Deljanin Ilić. Ona je za RTS navela da je reč o pacijentiam sa umereno teškom kliničkom slikom, a da su pacijenti iz Obrenovca, Beograda, Stare Pazove, Niša, Zaječera.

- Očekujemo nove prijeme, imamo svu opremu koja je potrebna, počev od zaštitne opreme, lekova, kiseonika. Ako pogledamo kliničku sliku, sada je teža nego u prvom talasu - rekla je Marina Deljanin Ilić.

U KC Niš trenutno je hospitalizovano više od 300 pacijenata, osmoro je na respiratorima. Juče je preminulo 12 kovid pacijenata, a novozaraženih je 276. U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 63 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na kovid-19, 26 je na intezivnoj nezi, od kojih je 12 na respiratoru, saopštio je Zdravstveni centar Užice. U toku jučerašnjeg dana u užičkoj bolnici bilo je hospitalizovano četvoro manje pacijenata. U izdvojenom odeljenju Opšte bolnice Užice, u Požegi, smešteno je 64 pacijenata. U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu je 137 pacijenata, sedmoro manje nego juče.