30.11.2020.

13:31

Foto:

Vesti

KORONAVIRUS NIJE NASTAO U SRBIJI! (ISPRAVKA)

 SSRN je servis koji omogućava objavljivanje preliminarnih verzija naučnih radova koji nisu prošli “peer-review” (pregled validnosti naučnog rada od strane stručnjaka iz iste oblasti prije objavljivanja u naučnom časopisu). Međutim, studija, koja je na servis postavljena kao rad nominiran za objavu u naučnom časopisu Lancet, u međuvremenu je uklonjena. Cijela studija je dostupna na ovom linku. 

Pre nego što je studija “Rani kriptični prenos i evolucija virusa SARS-CoV-2 kod ljudskih domaćina” povučena sa servisa SSRN, pojedini naučnici su izražavali sumnje u adekvatnost metodologije koja je korištena, kao i valjanost zaključaka istraživanja.

Govoreći o ovoj studiji za South China Morning Post (27.11.2020, link), Marc Suchard, profesor na odsjecima za biostatistiku i ljudsku genetiku Univerziteta California (UCLA), naglasio je da “biranje virusne sekvence koja, čini se, ima najmanje razlika u poređenju s drugim sekvencama u proizvoljnom izboru, neće (o)dati pretka (virusa)”.

Slične sumnje izrazio je i Francois Balloux (link), profesor i direktor Genetičkog instituta na Univerzitetu koledž London (University College London), koji se 29.11.2020. oglasio na svom Twitter profilu (link). On je naglasio da se radi o “besmislici” za koju se nada da će biti uklonjena prilikom procesa “peer-review-a”.