03.12.2020.

13:12

Foto:

Vesti

TUGA U BORU! MLADIĆ (24) UMRO ZBOG KORONE A zaražena i jedna porodilja

Naveo je da se na kovid odeljenju te zdravstvene ustanove trenutno leče 92 pacijenta, od kojih 74 imaju pozitivan nalaz na testu dok je petoro na respiratorima.

- Za bolnicu ove veličine to je veliki broj jer dnevno imamo i do 40 pregleda kovid bolesnika, odnosno dve trećine pacijenata koji dodju na pregled. I pored toga, niko od ne-kovid pacijenata neće biti uskraćen za medicinski pregled i terapiju, ali molim sve da bez preke potrebe ne dolaze u bolnicu ako pregled mogu da odlože - apelovao je Joksimović.

Upozorio je da su zdravstveni radnici u Boru "na ivici snage" pošto je 67 njihovih kolega, koji čine 13 odsto zaposlenih, "van stroja" zbog infekcije.

- Ministarstvo zdravlja ne odobrava prijem novih radnika uz obrazloženje da je bolnica ispunila broj zaposlenih. Ako se ovaj trend nastavi, neće imati ko da radi. Imaćemo prostor i aparate ali ne i zdravstvene radnike - upozorio je direktor borske Opšte bolnice. 

Dodao je da problem predstavlja i činjenica da pojedini članovi porodica ne žele da iz bolnice izvedu starije pacijente koji su izlečeni od kovid-19, čime se ne oslobadjaju mesta za one kojima je hospitalizacija neophodna.

- Porodice navode da nemaju uslove da pacijenta izoluju nakon povratka sa odeljenja, iako su im otpusne liste otkucane - rekao je Joksimović.