09.12.2020.

07:09

Foto:

Vesti

Lekari su konačno utvrdili: Evo zašto gubimo MIRIS I UKUS KADA DOBIJEMO KORONU

U uvodu se podseća kako se uz Kovid-19 opisuju i tromboembolijske promene po celom telu, uključujući i centralni nervni sistem. Kako su uočeni neurološki simptomi primećeni kod većine obolelih od Kovida-19, vrlo je verovatno kako SARS-CoV-2 prodire i u nervni sistem.

Virus ne poznaje prepreke

Autori navode kako se u radu opisuje prisutnost novog koronavirusa u međusobno udaljenim regionima, dakle u nazofarinksu i mozgu. Nadalje, opisuje se i morfološka promena povezana sa zarazom poput tromboembolijskog ishemijskog moždanog udara i predstavljaju se dokazi neurotropizma novog koronavirusa, odnosno njegova sklonost prema korišćenju nervnog tkiva da bi došao do samog mozga.

SARS-CoV-2 može ući u nervni sistem jer je prešao dodirnu tačku njega i sluznice, odnosno krvno-moždanu barijeru, iskorišćavajući međusobnu blizinu olfaktorne sluznice
(čula mirisa) i nervnog tkiva, kojim se signali sprovode u mozak, prolazeći i pored osetljivih krajeva živaca. Posledično, novi koronavirus, čini se, prodire u određena neuroanatomska područja uključujući i primarne kontrolne centre respiratornog i kardiovaskularnog sistema u produženoj moždini. 

Informer

 


U radu je ova velika grupa naučnika iz Nemačke pokazala i slike koronavirusa u nazofarinksu, gornjem delu nosne šupljine, mestu gde se grlo i usna šupljina spajaju s nosnom šupljinom odnosno onde gde konvergiraju čula mirisa i ukusa.

Podsetimo, nazofarinks je mesto gde se virus i najviše množi. Do trećine ljudi koji obole od COVIDa-19 prijavljuju najmanje jedan neurološki deficit, bilo da se radi o ukusu, mirisu ili budnosti. Ti simptomi su često prolazni, ali su dovoljno uobičajeni da sugerišu kako bi pacijenti s težim oblicima ove bolesti trebalo da imaju tragove zaraze u njihovom centralnom nervnom sistemu.

U ovom radu u kojem se analiziralo tkivo 33 osobe koje su umrle od Kovida a-19 s četiri područja mozga te s olfaktorne i sluznice nazofarinksa. Naučnici su virus pronašli u različitim delovima mozga kao i u olfaktornoj sluznici gde je koncentracija bila i najveća.

Siguran simptom Kovida 19

Duboko ovde, blizu olfaktornog bulbusa, završetka živaca koji završavaju u mozgu, pronađen je virusni S-protein, odnosno protein šiljastog nastavka po čemu je novi koronavirus poznat, kojim se hvata za ćeliju i probija njenu membranu zaražavajući je. Tako je po svemu sudeći upravo olfaktorna sluznica mesto ulaza u mozak. Ipak, kako naučnici navode, ovaj se rad odnosi samo na pacijente s težim oblikom bolesti a ne nužno na većinu obolelih koji iskazuju lakše simptome, ili nikakve.

Molekularni biolog Nenad Ban podseća kako se već duže vreme znalo da mnogi oboleli od bolesti Kovid -19 izgube čulo mirisa što je vrlo karakterističan simptom po kojem se ova bolest može s relativno velikom sigurnošću dijagnostifikovati dok se ne obave biohemijski testovi.